Fakta Ann Axelsson
Bor:
Gamla Råslätt.
Ålder: 52.
Familj: Maken Bengt, barnen Mattias, Maria och Markus.
Yrke: Idrottsinstruktör och administratör.
Intressen: Idrott, baka, plocka svamp.

Ann Axelsson, som har bott i Jönköping hela sitt liv, har varit friidrotten trogen i 40 år. Hon började träna som 12-åring, grenen hon fastnade för var 100 meter häck. Hon tog ett flertal medaljer, varav ett guld, i SM och fick representera Sverige i EM i Aten 1982. Där blev det emellertid inget avancemang från semifinalen.
- Vi var ett gäng turister som blev uttagna eftersom Sverige skickade en utövare till varje gren, minns Ann. Men det var en fantastisk resa, trots att det inte gick så bra.
Under sin aktiva karriär hann Ann även med sex landskamper, bland annat en Finnkamp på seniornivå.
- Det var en häftig upplevelse. Jag kommer ihåg gemenskapen och vänskapen klubbarna emellan, det är något jag saknar från den egna karriären.

Veterantävlingar
Men förutsättningarna för friidrottarna i Jönköping var inte de bästa på den tiden, och det begränsade Axelssons möjligheter att nå världstoppen.
- Vi fick inte allvädersbanor på Råslätt förrän i början av 1980-talet. Vi hade inte heller några permanenta banor inomhus, vilket gjorde att vi fick hålla till i olika lokaler. Det blev en ovisshet samtidigt som man halkade efter dem som hade bra träningsmöjligheter inomhus.


Ann Axelsson instruerar elever från Sandagymnasiet under en lektion i Kålgårdsarenan.

Numera deltar Ann i tävlingar för veteraner emellanåt, men det handlar inte om någon större satsning.
- Jag försöker att hålla igång en del, men det är inget jag lägger någon större vikt vid. Ska man satsa kräver det mycket tid i anspråk, och det är jag inte beredd att lägga ned.
Ann Axelsson arbetar 30 procent som idrottsinstruktör på Sandagymnasiet, där hon bland annat är ansvarig för friidrottens utvecklingsgrupp. Hon har dessutom ett kontorsjobb på företaget Dominator Pump.

"Gett mycket tillbaka"
Bortsett från kortare uppehåll för barnafödande har Ann varit verksam som tränare i Hovslätts IK ända sedan den egna karriären var över. Hon lägger ner mycket tid på friidrotten, men tycker att det är värt det.
- Min man brukar säga att han har sponsrat en halvtidstjänst åt mig. Men jag har alltid tyckt att idrott har varit roligt, det har gett mig mycket tillbaka.
Ann ser många fördelar med att vara verksam som ledare och tränare för barn och ungdomar.
- Man får chansen att träffa mycket folk, och jag känner mig aldrig gammal när jag håller på med idrott. Det är dessutom avkopplande. Man rensar huvudet och glömmer bort allt annat.
Vad har du för ledarstil?
- Jag är lugn och sansad och skriker aldrig under tävlingar. Jag siktar i stället på att lägga grunden under träningarna. Jag förespråkar raka rör, man måste vara ödmjuk och kunna böja sig om man har fel. Det är viktigt att våga stå för det man säger och ta en diskussion om så krävs.


Ann Axelssons främsta merit som aktiv är deltagandet i friidrotts-EM 1982, där hon dock blev utslagen i semifinalen. "Vi var ett gäng turister som blev uttagna", minns Ann.

"Träningen eftersatt"
Jönköping har haft svårt att få fram någon storstjärna inom friidrotten. Till viss del beror det på att förutsättningarna för sporten - precis som när Ann var aktiv - inte är de bästa, speciellt inomhus där det saknas en riktigt bra hall.
- Finns det inte fullgoda träningsmöjligheter är det svårt att få fram stjärnor. Vi tränare måste vara påhittiga för att kunna bedriva godtagbar träning under vintern, och på vissa grenar blir träningen eftersatt. De orter som har fullgoda inomhushallar erbjuder sina aktiva helt andra möjligheter. För dem finns det förutsättningar att träna samtliga grenar och det finns dessutom möjlighet att bedriva till exempel styrketräning i samma lokal.
Men avsaknaden av en fullgod inomhushall är inte hela sanningen till varför klubbarna i Jönköping med omnejd inte får fram några framträdande friidrottare.
- Det är mycket som spelar in. Normalt sett är man är inte en stjärna förrän man har gått ut gymnasiet. Det har kommit fram en del lovande talanger. Men problemet är att många vill bort från Jönköping när de har tagit studenten, då har inte friidrotten högsta prioritet, säger Ann Axelsson innan hon tar sig an ännu ett träningspass.