Annons

Einar Nilssons järnhandel har funnits i 90 år och är en av de mest anrika butikerna i Jönköping. Förra året bestämde sig dock ägaren Mats Isaksson för att slå igen butiken och sälja fastigheten på Klostergatan. En utförsäljning inleddes, men det blev inte slutet.

Kunderna ville annat, och därför ändrade sig Isaksson. Butiken flyttade ett par kvarter bort och finns numera på Nygatan 15.

– Meningen var att vi skulle lägga ner, men vi fick påtryckningar från folk på stan, säger Kenth Dahl.

Mindre butik

Annons

Den nya butiken började byggas i början av januari, och för drygt en vecka sedan var det dags för nyöppning. Man upplever själva att gensvaret från kunderna har varit bra.

– Jag tror att kunderna kommer hitta hit, vi får bara ge det lite tid. Vår fantastiska neonskylt är kvar och en annan sak som är bra är att det är lätt och smidigt att parkera utanför, säger Dahl.

Personalen har försökt bevara det mesta, inte minst "apotekarlådorna" och kassadisken som nästan har blivit synonyma med butiken. Men den nya butiken är bara 220 kvadratmeter stor, att jämföra med 1 500 för den gamla, och det gör att man inte kan ha ett lika stort sortiment längre.

– Vi har minskat sortimentet med hushålls- och lampavdelningen, men när det gäller hushållsdelen kommer vi att köra olika aktiviteter, säger Kenth Dahl.

"Är sakkunnig"

Anna, som är en trogen kund, uppskattar att Einar Nilssons järnhandel finns kvar.

– Jag blev ledsen när jag fick höra att de skulle lägga ner, men är väldigt glad att de fortsätter här. Man får god hjälp och personalen är sakkunnig. Hit kan man komma in och bara köpa en skruv, säger hon.