Omkring 1 500 personer hade hunnit besöka Hantverksmässan på KFUM-gården vid 15-tiden under lördagen. Ett 50-tal konsthantverkare från södra Sverige, varav ett 15-tal nya för året ställer ut sina verk i och utanför gården i Vidablick. Här finns inte bara hantverk, under lördagen fick barnen prova på att släcka eld ihop med räddningstjänsten och det erbjöds även klättring, bågskytte och ponnyridning. En av dem som skulle testa på några av aktiviteterna var Lucas Reingård som var här med mamma Malin Johansson.
– Klättra är roligt, men sen ska jag prova bågskytte, det är roligast, säger han.
– Det är kul att gå att titta lite inför julen och se lite fint hantverk, säger Malin Johansson som var här med vänninnan Marie Kron från Askersund som är lärare i textil.
– Det här blir en inspirationskälla för vad man kan göra för saker till jul, säger hon. 

Prövade att släcka eld

Samuel och Veronica Ideskog var här med sönerna Anton och Edvin. Anton provade på att släcka en eld ihop med pappa och räddningstjänsten när Jnytt kom förbi.
– Det är kul att hitta på saker ihop med barnen nu under höstlovet, säger Samuel Ideskog.
– Det är första gången vi är här, jag tycker att det är en bra blandning av allt, säger Veronica Ideskog. Redo att stoppa elden var också Fideli från Växjö som var här med mamma Jennie, pappa Andreas och brodern Felix.
– Det var kul men det är roligare att klättra, säger Fideli.
– Jag tycker att det är bra att barnen får prova på att släcka eld, säger Jennie. 

"Fin natur"
Några av besökarna var Peter Hocke och Siv Johansson.
– Det är trevligt. Jag har en släkting till familjen som ställer ut så det är därför jag är här, säger Peter Hocke.
– Det är första gången jag är här och jag tycker att det är mycket fina saker och fin natur omkring mässan, säger Siv Johansson.
Bland utställarna fanns alltså flera som varit här förr och några nykomlingar. Bland annat var Magnus Tjäder från Kroatorpet på plats med egenbakat bröd.
– Jag började baka 03 i natt. Jag tycker det är helt fantastiskt här, besökarna är köpglada och köper också lite av varje från alla utställarna, säger Magnus Tjäder.  

Pengar går till unga
Bakom arrangemanget står KFUM och KFUMs supperterklubb Wismen Club. Ola Friberg är samordnare för Hantverksmässan och med i KFUM. De inkomster som föreningen får in från mässan går till behövande. 

– Förra året fick vi in upp mot 100 000 kronor. Det går till ungdomsverksamhet och då bland annat till Ungdomens Hus och men sedan går det också till internationella projekt, bland annat i Thailand, berättar Ola Friberg som tror att besöksrekordet kan slås i år. 

– Det har kommit omkring 1 500 idag vilket är lite mer än vanligt, på en hel helg brukar det komma 2 500. Det brukar komma något färre på söndagar men blir det soligt så kan det locka fler, säger han. 

 

 

´