Annons

En snabb googling berättar att Centralkonditoriet i Jönköping startade sin verksamhet 1928 och att det således är ett tag kvar innan de fyller 100 år, men trots det valde det anrika konditoriet att bjuda på gratis fika i samband med sitt hundraårsjubileum.

– Vissa säger att det startade 1925 och vissa 1928. Men jag hade en gammal kund som är med i en fotbollsförening och han berättade att vi fyller 100, jag sa "nej, det är inte än", säger Sandy Tooma och fortsätter:

– Men han berättade att fotbollslaget hade samlats på Centralkonditoriet första gången 1919, det är därför det har funnits så länge. Sedan tog det några år innan namnet registrerades utan det gjordes senare.

Drivit konditoriet i ett år

Sandy Tooma och hennes familj har drivit konditoriet i ett drygt år. Under fredagen har de gjort en bit över 1 000 semlor som de tror kommer att gå åt.

Annons

– Jag tror det kommer komma mycket folk i eftermiddag, när folk har slutat jobbet, säger hon strax efter klockan 10 när Jnytt tittar förbi.

Varför gör ni just semlor?

– Vi satt och funderade hela familjen. Vi ville bjuda på något klassiskt och kom att tänka på semlor. Det är semmelperiod nu och vi tänkte att det blir lika bra, då får gästerna smaka på våra semlor.

Men fettisdagen är ju inte förrän i mars?

– Nej, vi vet exakt hur det är och att det kommer bli mycket då också. Förra året på fettisdagen sålde vi runt 1 500 semlor, avslutar Sandy Tooma och skrattar.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app