Annons

Mats Mikaelsson har en mycket lång erfarenhet när det gäller hundar, både som uppfödare, instruktör, kursledare och att driva hundpensionat. Det sistnämnda började han med 1990 efter en uppmaning från byalaget. Det gällde att få igång nya näringar på landsbygden när allt fler jordbruk lades ner.

Stor anläggning

Han byggde upp en relativt stor anläggning som nu består av ett 40-tal boxar sommartid, i olika storlekar. Färre används under vinterhalvåret. Det finns också fyra inhägnade rasthagar på 300 kvadratmeter samt en samlingssal för kursverksamhet, med övernattningsrum.

– Jag har haft kunder från hela södra Sverige och jag hoppas att de fortsätter komma, säger Mats Mikaelsson.

Men nu drar han sig tillbaka. Uppfödningen av golden och flatcoated retriver ska han fortsätta med, liksom en del kursverksamhet. Anläggningen tas över av Suzanne Svensson Herlöv och Per-Uno Svensson, som närmast kommer från Varberg.

Hur kom ni på den idén?

Annons

– Det var en ren tillfällighet. En gång när jag tittade i tidningen Brukshunden så snappade hjärnan upp riktnumret 0382 i en annons. Jag reagerade eftersom jag kommer från Sävsjö, berättar Per-Uno Svensson.

Det var en annons som gällde hundpensionatet och han visade den för Suzanne, som har ett genuint hundintresse ända sedan ungdomsåren. De är både hundägare, instruktörer och engagerade i Brukshundklubben.

Flyttar in

– Men först var jag tveksam - att komma så långt bort ifrån mina barn och barnbarn i Varberg, säger Suzanne Svensson Herlöv.

– Men så sa vi, ah vi kör. Ska man ändra något i livet en gång till så är det nu det ska hända, säger Per-Uno Svensson, som hunnit bli 57 år.

– Jag är lite äldre, konstaterar Suzanne Svensson Herlöv.

De håller just på att flytta in i villan, som ligger i anslutning till hundpensionatet och har redan en del funderingar på hur de vill utveckla verksamheten. Som att göra om en av rastgårdarna till en aktivitetshage för hundar som kan behöva lite extra stimulans.

Framåt hösten planerar de också att ha en del kursverksamhet.

– Fast vi ska inte konkurrerar med Mats, vi ska samarbeta, säger Suzanne Svensson Herlöv.