Det var den 3 oktober en medlem i orkestern haft en diskussion med verksamhetschefen. Det har lett till flera akuta och hetsiga möten där orkestern uttryckt frustration, oro och ilska, något som Sveriges Radio Jönköping var först med att rapportera.

– Medarbetaren har haft en diskussion med chef där han även vidrört chef. Det finns ingen aggressivitet inblandad. Enstaka musiker flaggade för att det skulle bli för svårt att jobba vilket är fullt förståeligt, säger Johan Tiger ordförande för Symf - Sveriges Yrkesmusikerförbund avdelning 29 Jönköping, till Jnytt.

Personal har protesterat

Regionala utvecklingsdirektören Kristina Athlei uppges ha skickat ett mejl till ett 30-tal personer där förloppet beskrivs. Därefter blev planen att avskeda en anställd, vilket fått personal att protestera.

Annons

– Vi har fått beskedet om varsel om uppsägning. Men vi anser inte att det föreligger någon skälig grund för avsked eller uppsägning, har Anders Filén, ombudsman på SYMF i Stockholm, tidigare sagt till jp.se.

Under fredagseftermiddagen uppgav jp.se att en musiker i orkestern avskedats. Förhandlingarna mellan Symf och Region Jönköping har precis avslutats på Spira. Fackförbundet Symf yrkade under förhandlingarna på att beskedet om avsked skulle ogiltigförklaras och ville också att det skulle betalas ut ett skadestånd.

Påkallat central förhandling

– Region Jönköping överlämnade handlingarna om avsked under pågående förhandlingar, säger Anders Filén till JP.

Han uppges ha påkallat en central förhandling och hoppas att arbetsgivaren ska inse att det inte finns någon saklig grund för uppsägning.

– Region Jönköping har känt till att det har funnits aggression, hot och härskartekniker på Spira utan att göra något åt det. Då har man som arbetsgivare inte rätt att göra på samma sätt, säger Anders Filén, som menar att dagens besked är förödande för verksamheten.

Nolltolerans mot våld

Han tror att detta kommer att leda till att folk mår sämre och blir rädda. HR–chefen Joakim Silva hänvisar till att man har nolltolerans mot våld och att avsked är enda utvägen då en musiker brukat våld mot sin närmaste chef.

Enligt jp.se har det funnits ett missnöje länge och handlar om verksamhetschefen P–O Nilssons sätt att styra. Enligt uppgifter till Jnytt ska en person sjukskrivit sig den 6 oktober på grund av händelsen.