Annons

Enligt Jordbruksverket i Jönköping så finns det mycket som talar för en tidig jordgubbssäsong i år. Svenska jordgubbar ger betydligt mer betalt och därför är det frestande för fuskare att packa om och märka jordgubbar från annat ursprungsland som svenska.

Jordbruksverket kommer i år att göra cirka 200 jordgubbskontroller.

Annons

- Många konsumenter är uppmärksamma och frågar var jordgubbarna kommer från. Vi får många tips vilket vi är tacksamma för. Även om vi inte åker på alla, så bidrar de till att vi får en bra helhetsbild, säger Waldemar Ibron, kontrollant på Jordbruksverket i ett pressmeddelande. Kontrollerna sker både i butiker och på tillfälliga försäljningsställen som torg, stormarknader och vägkanter.

Så går det till

Om jordgubbarnas ursprung inte framgår och förpackningarna saknar märkning med ursprungsland, odlare och kvalitetsklass så skickas bären på analys. Med hjälp av referensprover från svenskodlade jordgubbar kan laboratoriet jämföra olika isotoper, alltså varianter av ett grundämne i jordgubbarna, för att se om de är odlade i Sverige eller inte. Många jordgubbar som säljs under våren och försommaren är från Spanien, Belgien, Tyskland, Polen och Kroatien.

- Det är naturligtvis fritt att sälja jordgubbar från alla länder inom EU, bara de är tydligt märkta med ursprungsland och odlarens namn. Konsumenten ska enkelt kunna se varifrån bären kommer, säger Waldemar Ibron.

Du har väl laddat ner Jnytts nya app