Annons

Annons

Foto: Peter Gustafsson
Foto: Peter Gustafsson
Foto: Peter Gustafsson
Foto: Peter Gustafsson
Foto: Peter Gustafsson

Klockan sju på onsdagen slog Akademibokhandelns tre butiker i Jönköping upp portarna för årets bokrea, som av tradition lockar många besökare.
Det är kanske inte samma intresse som förr om åren, men rean lockar fortfarande folk till butikerna.
– Det har varit jättemycket folk här. Jag har inte kollat upp försäljningen än, men känslomässigt har vi haft en bra första timme. Det är jätteroligt att se så många morgonpigga besökare, säger Veronica Hurtig, butikschef i bokhandeln vid Hoppets torg.
– Jag tycker inte att det är mindre sug efter bokrean än de senaste fem åren då jag har jobbat här. Jag kan till och med se en liten ökning.

”Är väldigt blandat”
Enligt Veronica Hurtig finns det inget specifikt som kännetecknar de tidiga kunderna.
– Det är inte en viss ålder, utan det är väldigt blandat. Men det gemensamma är att alla som kommer hit tidigt har siktat in sig på detta, säger hon.
I butiken har man laddat upp med mycket böcker för att kunna möta kundernas efterfrågan. Totalt finns det 15 pallar extra jämfört med hur det ser ut vanligtvis.
– Jag kan inte ge något svar på om det är någon speciell bok som efterfrågas extra mycket. Jag har inte hunnit känna av det än, säger Veronica Hurtig, som tycker att det finns en framtid för bokrean trots att många numera handlar på nätet.
– Ja, absolut.

Gott om besökare
När Jnytt var på besök i bokhandeln strax före klockan åtta var det gott om besökare. En av dem var Karin Hermansson, som har gjort det till en tradition att besöka rean när den precis har startat.
– Det är speciellt att gå när allt börjar. Jag tycker det är speciellt när allt börjar, så jag brukar vara här varje år. Det är egentligen inte för att jag behöver fler böcker, utan för att jag tycker det är roligt. Förr om åren gick jag på natten när rean började då, säger hon.
Den här gången letade Karin Hermansson i första hand efter böcker skrivna av Kristina Sandberg, och precis som Veronica Hurtig tror hon att bokrean kommer finnas kvar.
– Ja, det tror jag. Folk vill vara med om detta även fast de köper mycket böcker annars. Det är något speciellt med detta, säger hon.

JnyttTV. Så här såg det ut hos Akademibokhandeln vid åttatiden:

Bok