Annons

Från nationaldagen och två dagar framåt fanns beväpnade poliser på plats i Taberg söder om Jönköping. Allting uppdagades efter att två inbrottstjuvar hittat automatvapen, polisuniformer och peruker i en container på ett industriområde.

Polisen var till en början väldigt förtegen om händelsen, men efterhand började det klarna vad som skett.

En man i 30-årsåldern häktades först i sin frånvaro och häktades senare på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott. Mannen, som kommer från Gislaved, var intressant i utredningen redan i ett tidigt skede.

Annons

”Något som måste göras”

Nu, fyra månader efter polisinsatsen, börjar utredningen närma sig sitt slut.

– Det vi framför allt avvaktar är besked från NFC (Nationellt forensiskt centrum). Vi väntar på svaren från den tekniska undersökningen av vapen och så. Jag kan inte ge ett besked om när vi har fått svar därifrån, säger åklagaren Petra Schöniger, som är förundersökningsledare.

Hur avgörande är det för att komma vidare i utredningen?

– Jag kan inte uttala mig om hur avgörande de delarna är. Det handlar om undersökning av fynden som gjorts, och det är något som måste göras.

Kommer ni att hålla fler förhör eller är ni klara med dem?

– Det är en bedömning som får göras efterhand. Förhör pågår och det kan göras fler framöver.

Misstankar avskrevs

Det kan bli aktuellt för åklagaren att begära förlängd åtalstid.

– Tingsrätten har gett tid att väcka åtal senast nästa fredag. Inför det får jag ta ställning på nytt, säger Petra Schöniger.

Räknar du med att väcka åtal då?

– Det kan nog dröja ytterligare, men det är något jag få ta ställning till när det närmar sig.

En man i 40-årsåldern, anställd på en skola i Jönköpings kommun, var initialt misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån. Men förberedelse till grovt rån avskrevs senare och mannen frigavs.

Kommer du väcka åtal mot en eller flera personer?

– Det kan jag inte uttala mig om. Men personen som tidigare var frihetsberövad är inte avförd från utredningen.

Hur ser du på bevisläget?

– Som jag sa sitter en person häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott, det är så utredningen ser ut. Vi avvaktar utredningsåtgärderna, mer än så uttalar jag mig inte om i nuläget.