Annons

Den 3 oktober 2018 hade en medlem i orkestern på Smålands musik och teater, Smot, en diskussion med verksamhetschefen. Det blev startskottet på en hetsig diskussion där orkestern i olika möten uttryckt frustration, oro och ilska.

Musikern, som varit anställd i runt 20 år, hade tidigare varit avstängd på grund av händelsen. Ledningens hållning var att den anställde varit fysisk och aggressiv mot chefen.

Beslutet om uppsägning ska ha kommit när facket, Symf, och Region Jönköpings län, som driver Spira och Smot, satt i förhandlingar rörande den anställde.

Efter beskedet valde den avskedade musikern att polisanmäla sin arbetsgivare för förtal och Sveriges Yrkesmusikerförbund lämnade in en stämning till Arbetsdomstolen där musikern kräver 200.000 kronor av Region Jönköpings län.

Annons

Skippar domstolen

Tvisten skulle ha prövats i Arbetsdomstolen den 15-17 oktober i år, men parterna bestämde sig i fredags istället för en överenskommelse.

Förlikningen innebär att musikerns anställning upphör mot att Region Jönköpings län betalar ett belopp på 975 000 kronor.

Samtidigt har Region Jönköpings län och fackförbundet Symf kommit överens om en plan för att lämna den tidigare konflikten och skapa en fungerande samverkan. I den gemensamma överenskommelsen ingår även att Region Jönköpings län står för en del av Symfs kostnader i processen.

– Sammantaget betyder överenskommelsen att vi har goda förutsättningar att arbeta med arbetsmiljön och att vi får en bra grund för ett konstruktivt samarbete fortsättningsvis, vilket är mycket positivt, säger Joakim Silva, HR-direktör Region Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

– Med gemensamma krafter vill vi åstadkomma ett gott samverkansklimat som ska få Smålands Musik och Teaters verksamhet att präglas av hög kvalitet och motiverade medarbetare, säger Gunnar Jönsson, Symfs förbundsordförande.

Relaterat: Polisanmäls efter Spirabråket
Relaterat: Sparkade musikern vill ha skadestånd
Relaterat: Så ska bråket på Spira lösas