Jnytt har tidigare skrivit om händelsen som utspelade sig på E4 i närheten av Skärstad under juni 2016.

Efter en kontroll av hästtransporten upptäckte polisen att hästarnas ben var bundna med ett grimskaft under en transport från Solvalla till Malmö.

Nu rapporterar SVT Jönköping att mannen har blivit dömd. Mannen har förklarat att han bundit hästen för att den sparkade och att han inte ville att den skulle skada sig.

"Detta är det säkraste sättet han känner till för att skydda hästarna och för att undkomma en olycka. Det är en vanlig metod", ska 27-åringen ha uppgett i domen enligt SVT Jönköping.

Annons

Mannen döms till 40 dagsböter á 230 kronor, detta då det är förbjudet att binda benen på hästar. Han saknade även både transportörbevis och kompetensbevis då han stoppades. Därmed ville åklagaren dessutom att företaget han jobbade på skulle betala böter.

Företaget bestred boten och uppgav att de trodde 27-åringen hade ett kompetensbevis då han jobbat med elithästar i andra länder. Tingsrätten i Jönköping tycker dock inte att företaget gjort vad som kan krävas och dömer dem till 10 000 kronor i böter.