1889 började Karl Andersson i Berghem öster om Vättern att tillverka möbler till vänner och bekanta i trakterna kring sjön. Nu, mer än hundra år senare, är produktionen av möbler i massivt trä fortfarande igång hos företaget Karl Andersson & Söner
Idag är Andreas Wadskog VD för företaget och är tillsammans med sina systrar den fjärde generationen som axlar arvet efter snickaren i Berghem. Karl var hans farmors far. Företagets möbler som både är anpassade för privat som offentlig miljö säljs idag över hela världen och trä är fortfarande stommen i produktionen.
När Jnytt träffar Andreas Wadskog i företagets lokaler i Huskvarna har han fullt upp med att ordna det sista inför måndagens resa till Stockholm och den stora möbelmässan. Att axla ansvaret i ett familjeföretag är någonting som han ser som någonting väldigt positivt och någonting som han inte räds.

Andreas Wadskog, VD för Karl Andersson & Söner Foto: Marianne Lundvall
Andreas Wadskog, VD för Karl Andersson & Söner, i konferensrummet där grundaren och släktingen Karl Andersson syns på en målning. Foto: Marianne Lundvall
Klädhängaren i bakgrunden ska visas för mässbesökarna i Stockholm. Foto: Marianne Lundvall
Delar av de möbler som företaget visar på möbelmässan i Stockholm. Foto: Marianne Lundvall
Bord och stolar är en viktig del för Karl Andersson & Söner. Foto: Marianne Lundvall

Tuff möbelbransch
– När jag väl fick frågan och tiden var inne så var det väldigt naturligt att ta över, säger Andreas Wadskog som läste till civilingenjör i Göteborg men efter ett par år i yrkeslivet valde att flytta tillbaka till Jönköping med sin fru.
Kanske är Karl Anderssons vakande men snälla öga som varit en del i att det rullat på så bra för snickeriföretaget under alla år i den annars så tuffa möbelindustrin. För branschen är stenhård och det finns mängder med möbler på marknaden som väntar på att bli köpta, men det är ju skillnad på kvalitet och kvalitet och det är där som Andreas menar att hans företag i Huskvarna har en chans att få en del av kakan. Med 30 anställda och samarbeten med flera olika designers jobbar han och hans systrar på för att bära arvet vidare och fortsätta göra möbler som håller med än i några år.

Tid för detaljer
På frågan vad Karl Andersson & Söner står för och vad som är deras grej svarar Andreas att de vill fokusera på att göra saker som sticker ut och som man som kund vill komplettera med i inredningen. Hög designfaktor och det lilla extra är viktigt.
– Ett gediget hantverk tror jag att många skulle förknippa oss med. Ibland säger vi att vi är lite dumma och gör saker som är svåra och som ingen vill kopiera. Vi tillåter oss att lägga ner den extra tiden på detaljer. Det vi fokuserar mest på är bord, förvaringsmöbler och tidskriftsställ.

Kul men slitsamt på mässgolvet
Nästa vecka bär det alltså av till möbelmässan och där hoppas Andreas på att knyta många nya kontakter bland de 40 000 besökare från hela världen som väntas komma. Att sälja på en internationell marknad är viktigt och att nätverka är en stor del även om Andreas menar att de inte gör så mycket affärer på plats under mässdagarna.
Karl Andersson & Söner har ökat exporten mycket och idag går omkring 30 procent på export. Frukten därifrån får de förhoppningsvis skörda senare, mässan är väldigt viktig för hela branschen och är lite av möbelbranschens Woodstock.
– Det är viktigt att ha en omvärldsanalys så man ser vad som är på gång och se så man inte gör någonting som är exakt lika. Det är jättekul att vara på mässan men det är slitigt, säger Andreas som laddar upp med lite handsprit i monter och showroom för att slippa de värsta förkylningarna som kan spridas på en så stor mässa.
– Före några år sedan spreds det magsjuka på mässan, i vissa montrar var det sju personer från företaget som var sjuka och vi hade några som låg sjuka. Det var inte kul.