Annons

Kampanjen ”Lek för alla barns rätt” har nyligen avslutats och miljoner Ikea-kunder i världen har bidragit genom att köpa leksaker och barnböcker.

För varje barnbok och leksak som såldes mellan den 20 november och 23 december skänkte Ikea Foundation en euro till utvalda projekt i några av världens mest utsatta områden, för att stödja barns rätt till lek och utveckling.

Förutom detta har Ikea i Jönköping varit med i en kampanj som har gått ut på att kunderna har haft möjlighet att ge dubbelt genom att skänka sin köpta produkt utanför kassorna.

– Vi har haft ett litet hus vid ingången till Ikea och i skorstenen har man kunnat lägga i ett gosedjur eller leksak. Den har ju blivit full så vi har fått tömma den några gånger, berättar Vildana Softic, marknads- och hållbarhetskoordinator på Ikea.

Uppskattats mycket

Ikea har valt att skänka produkterna till Lekterapin på Länssjukhuset Ryhov och Rädda barnen i Jönköping/Huskvarna. Totalt blev det tre stora säckar med mjukdjur, pysselböcker, pennor, pärlor och leksaker.

Annons

– Det känns roligt att även kunna bidra med något lokalt, säger AnnaKarin Zimmerfors, varuhuschef på Ikea.

Förutom Lekterapin har flera andra avdelningar på Ryhov fått ta del av produkterna.

– Även barn inom dagsjukvården, barn som är inneliggande på barnvårdenheten, barnmottagningen, akutmottagningen, psykiatriska kliniken och neonatalavdelningen och onkolog kliniken får nallar, berättar Stina Dahlström, specialpedagog och sektionsansvarig på Lekterapin.

Att få en present att ta med sig hem har uppskattats mycket av barnen.

– Vi vill ligga steget före och uppmärksamma barnens behov. Om det till exempel kommer in en familj från en trafikolycka så betyder det mycket för ett barn att få ett gosedjur, berättar Eva Neth, administrativ utvecklare.

200 mjukdjur

Totalt har Ikea fått in 200 mjukdjur till ett totalvärde på 10 000 kronor. Totalt i Sverige har det sålts cirka 400 000 mjukdjur och leksaker, vilket har gett nästan fyra miljoner kronor.

15 av 20 Ikea-varuhus i landet har skänkt pengar till Rädda barnen och alla varuhus skänker till ytterligare verksamheter, exempelvis till sjukhus.

– Vi vill tacka alla de kunder och medarbetare som har gjort detta möjligt, säger AnnaKarin Zimmerfors.

Hör Brita-Karin Klüft, överundersköterska på Länssjukhuset Ryhov, berätta i filmen om vad projektet betyder för barnen.