Annons

Lennarrrt Olausson saknar ett konstverk i Rådepålerondellen på Råslätt och lämnade därför in ett förslag till kommunen där han skrev att han ville se att en röd träskulptur i form av en påle med någon form av runmönster sattes upp.

– Inget händer där och rondellen heter ju Röde Påle. Därför tycker jag att en röd påle borde sättas upp där. Det finns en lång historisk bakgrund där. Jag trodde inte att politikerna skulle nappa på förslaget, men så hörde jag att nämnden tagit upp det, berättar Lennarrrt Olausson.

Inga pengar

Annons

Han har rekommenderat att pålen ska vara i Calle Örnemarks anda och föreslår att konstnären Samuel Almqvist från Malmbäck i samarbete med smeden Gustav Thane i Habo kunde skapa konsten.

Under förra året fick stadsbyggnadskontoret också en fråga från Råslättsskolan som gällde utsmyckning av rondellen. Barnen ville ge förslag på möjliga alternativ, vilket stadsbyggnadskontoret gillade även om de då var tydliga med att det inte fanns pengar till projektet just då.

Kan glädja barnen

I december förra året besökte stadsbyggnadskontoret skolan igen för att titta på deras förslag. Ett vinnande förslag röstades fram och i januari i år höll stadsbyggnadsnämnden och stadsbyggnadskontoret en prisutdelning för barnen.

Priset var modeller uppbyggda av de vinnande förslaget plus biobiljetter.

Stadsbyggnadsnämnden tycker därför att det bästa vore att låta ett av barnens förslag få pryda rondellen, om det går att lösa finansieringen. De menar att det skulle kunna vara ett bevis på att barnen får vara med och påverka sin närmiljö och att det dessutom skulle glädja barnen.

– Förslaget tar vi upp i budgetprocessen i april. Vi har två förslag från barnen och dessa är kopplade till historien, berättar Anders Samuelsson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.