Annons

Lena Palm höll i arrangemanget av marschen i Jönköping. Marschen hölls vid brostugan på vindbron vid lunchtid på lördagen.

– Jag var själv gravid för ett år sedan och kan tänka mig hur hemskt det måste vara att vara gravid och inte ha tillgång till mödravård. Och många av dessa kvinnor kanske är ofrivilligt gravida på grund av våldtäkt, säger hon i ett pressmeddelande.

Barnvagnsmarschen är en kampanj för att belysa mödradödligheten. Genom manifestationen vill man öka kunskapen och engagemanget kring frågan. Initiativtagarna vill att Sverige ska arbeta ännu mer med att kvinnor som lever på flykt och i humanitära situationer inte ska utsättas för sexuellt våld och få tillgång till sexuell och reproduktiv hälsovård.

Mödradödlighet

Varannan minut dör en kvinna av en graviditet eller förlossning. Värst drabbade är kvinnor..

Mödradödlighet

Varannan minut dör en kvinna av en graviditet eller förlossning. Värst drabbade är kvinnor som lever i fattigdom eller i områden drabbade av humanitär kris.

Våldtäkt och andra former av sexuella övergrepp ökar i humanitära kriser.

Kvinnor på flykt är en av de mest utsatta grupperna i världen på grund av diskriminering och våldutsatthet.

Att vara gravid under en katastrof kan vara ett livshotande tillstånd.

Under en katastrof föder många kvinnor barn utan hjälp av en barnmorska, vilket bidrar till mödradödligheten.

I södra Afrika är mödradödligheten upp till 45 procent högre i länder som erfarit en väpnad konflikt än de som lever i fred.

Mödradödligheten kan stoppas genom tillgång till sexualupplysning, preventivmedel, säkra aborter och mödrahälsovård. Då skulle nio av tio dödsfall förhindras.

Annons

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app