Annons

Beachvolleyboll har fått ett uppsving i Habo Wolley och på torsdag är det officiell invigning för anläggningen Habo beach arena vid Slättens idrottsplats. Storhetstiden för beachvolleyn i Habo var för 20 år sen när de tre första planerna byggdes men nu är beachvolleyn på väg tillbaka igen. Full aktivitet råder redan på de numera sex banorna- och det stavas beachvolleyskola.
– Vi var Sveriges ledande klubb i beachvolleyboll men för ungefär tio år sen dog eran ut och vi har inte haft så mycket verksamhet. Nu är vi tillbaka på ungdomssidan och vi har en jättestor verksamhet inomhus, säger Jens Ottosson, ungdomsledare i klubben och blickar ut över de sex nya beachvolleyplanerna, som har namngetts efter världens mest kända stränder såsom Venice beach och Copacabana.
– Det är full fart, konstaterar han.

50 anmälda
50 barn mellan 9 och 13 år, dubbelt så många anmälda som i fjol, och 15 ledare, varav tre är elitspelare, finns på plats i den tunga sanden under veckan för att drilla barnen från måndag till torsdag.
– Det känns fantastiskt fint. Förra året satte vi en gräns på antalet deltagare. Nu trodde vi inte vi skulle behöva det, men vi satte en gräns i alla fall. Annars blir det för många på varje plan.
Beachvolleyboll till skillnad från att spela inomhus kräver att man är duktig på alla moment, samtidigt är man inte lika beroende av att vara lång, menar Jens Ottosson.
– De får lära sig alla moment i beachvolleyboll som att smasha, serva, försvar. Det finns en massa olika slag.

Olika begrepp
Och barnen får också kunskaper i olika begrepp inom sporten som parre (anfallsslag som slås parallellt med sidlinjen) och digge (diagonalt längs med nätet) Tilda Fischer 12 år trivs i solskenet med sin partner Felicia Norell på beachvolleyskolan:
– Man lär känna väldigt många nya vänner och man lär sig så många nya grejer, säger Tilda som har serven som favoritslag.

Varför blev just ni två ett radarpar?
– Vi har ett ganska bra passningspel, säger Tilda och båda skrattar.