Annons

Klockan 17.39 larmades SOS om röklukt från ett större flisupplag vid en industrianläggning i Hok i Vaggeryds kommun. Vid räddningstjänstens framkomst konstaterades rökutveckling i samband med mindre glödbränder från spånlagret.

Vid 18-tiden pågick arbetet med att skyffla bort spånet med hjullastare och att blötlägga spånlagret för att förhindra ett fortsatt brandförlopp.

– Vi åkte dit initialt för att personal på anläggningen kände röklukt från ett par större spånflishögar. Vi lyfte ut spån med hjullastare och hällde på vatten. Jag har inte fått några uppgifter om omfattningen. Men de har kört två hjullastare om vartannat, så det var hyfsat stora mängder, säger räddningstjänstens ledningsoperatör.

Flera styrkor deltog

Räddningsstyrkor från Jönköping, Vaggeryd och Skillingaryd deltog i arbetet. Strax före klockan 19 bedömdes glödbränderna som släckta. Enheten från Jönköping hade då lämnat och övriga enheter var på väg att avsluta arbetet på platsen. Brandbevakning kommer dock att ske under natten.

Annons

– Det var aldrig någon öppen brand, utan rökutveckling och värmeökning, och det utvecklade sig aldrig till något dramatiskt, säger ledningsoperatören.

Inga personskador rapporterades i samband med händelsen.

Polisen misstänker inget brott.

– Det var inget för oss, vi åkte aldrig dit, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid region Öst.