Som treåring drabbades Magnus Hördegård av cancer i njurarna. Han minns knappt någonting från den tiden.

– Det jag vet är att jag låg ensam i Göteborg på sjukhuset. På den tiden så var inte föräldrarna med på samma sätt som idag. Min mamma var och hälsade på över dagen ibland, säger Magnus.

För tre år sedan fick Magnus ytterligare ett sjukdomsbesked - han hade fått diabetes. Sjukdomen kan härledas tillbaka till den cancer som han mirakulöst tillfrisknade från som liten.

Skrev debutroman

– Det var efter beskedet om diabetes som jag började skriva på boken ” Vägen hem för Benjamin Blå”. Det är klart att det är en slags bearbetning för mig, det var ju ett tufft besked att få. Att det som jag gick igenom när jag var liten kunde påverka mig än idag.

”Vägen hem för Benjamin Blå” är Magnus debutroman - en roman som är baserad på verkliga händelser som Magnus familj har gått igenom.

I boken åker han hem till sin 90-åriga mamma i de mörka småländska skogarna.

– I ett långsamt bondekök i djupaste Småland får min fina mamma läsa om sitt liv i romanform, om familjens svårigheter och lidande men också om mitt sökande kring min cancer jag hade som liten. Jag hade även en storebror. Men jag hann aldrig träffa honom. Han dog av leukemi bara fem år gammal.

Annons

– Mellan kapitlen samtalar vi om livet, vi talar om tro och läkedom men också om skuld och skam.

Samtidigt som Magnus skrev på boken skrev han också text och musik till en popskiva, som är sprungen ur samma historia.

– De hör ihop, boken och musiken. Även om skivan också är fristående.

Nu har boken varit släppt ett par veckor, vad har du fått för respons?

– Jag har fått jättefina reaktioner. Dels från vänner och familj men också från människor jag inte känner. Det känns verkligen bra.

– Jag hade en monter på bokmässan i Göteborg nu i september och fick bra respons även där.

Det måste ändå vara lite nervöst, även om det är en roman, så är det ändå delar av ditt liv?

– Ja, det är klart att jag har varit nervös. Jag har tänkt mycket på det. Och även utelämnat en del.

– Boken är ljus. Det är ett varmt möte mellan mig och min mamma. Vi värjer oss inte för svårigheter.

Magnus Hördegård arbetar som pianopedagog och ensemblelärare på Per Brahegymnasiet på deltid, han är också musiker, låtskrivare och nu författare. Han bor i Bankeryd tillsammans med sin fru. Han har även tre barn.

Lördagen 1 oktober är det releasefest för både bok och skiva på Sofiehof Kök och bar i Jönköping. På schemat är det mingel och samtal om boken med Tina Gardestrand.

– Alla är välkomna, säger Magnus.

Bok