Annons

Flera ton av cyanid, krom och andra farliga kemikalier fanns förvarat i sönderrostade kärl och kar på den nedlagda industrin i Hovslätt, i närheten av både skola, bostadsområde och Tabergsån. Det har gått tre år sedan miljösynderna uppdagades i samband med att verksamheten skulle avvecklas på grund av konkurs.

Nu meddelar kommunen att en upphandling om att riva byggnaden på Idogheten 7 är klar.

– Det känns skönt att vi nu kan få bort den här förorenade byggnaden och fortsätta med framtida saneringar av marken. Naturligtvis vill ingen människa ha dessa gifter i sin närmiljö, säger Fredrik Svärd, miljöingenjör på Tekniska kontoret, i ett pressmeddelande.

Själva rivningsarbetet väntas ta omkring två månader och startar i dag.

Stor prislapp

Som Jnytt har berättat om tidigare ska saneringen hittills kostat skattebetalarna omkring 6,5 miljoner kronor genom Naturvårdsverkets bidrag.

Annons

Miljö- och hälsoskyddskontoret kommer att söka ytterligare pengar för att genomföra undersökningar i marken när byggnaden har rivits. Det görs för att se om området behöver saneras.

– Vi ser en låg risk med föroreningarna för de som bor i närheten av fastigheten, men vi vill på sikt få bort de här farliga ämnena från platsen, säger Andreas Bengtsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Rivningen av byggnaden kommer att kosta cirka 1,5 miljoner kronor vilket betalas med pengar från Naturvårdsverket.

Efter rivningen kommer rena schaktmassor att användas för att fylla ut marken där byggnaden fanns. Under tiden byggnaden rivs kommer Miljö- och hälsoskyddskontoret att bedriva tillsyn.

Det pågår en rättsprocess mot den tidigare ägaren av den nu nedlagda verksamheten.

Läs mer:

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app