Annons

Priserna, som börjar gälla från den 6 januari nästa år, innebär i genomsnitt en höjning med tre procent, undantaget enkelpriserna för en zon som inte kommer att påverkas. Det innebär att det vanligaste periodkortet, 30 dagar, höjs från 680 till 715 kronor.

Anledningen till prishöjningarna är att man vill ”möta kostnadsutvecklingen i verksamheten”.

- Det är en normal prisjustering, säger Fredric Fingal, ekonomichef på Jönköpings Länstrafik. Den här tiden på året brukar det komma en justering och nu är det dags igen, säger Fingal som menar att höjningen inte är iögonfallande.

Kompensera utgifter

- Nej, det handlar om att vi måste kompensera de utgifter som vi får till oss. Det är något som vi gör en gång om året. Det kan handla om allt från högre löner till dyrare bränsle. Så det här är inte något konstigt.

Annons

Regionfullmäktige har även beslutat att införa ett seniorkort som gäller för resenärer som är 70 år och äldre.

Priset för seniorkortet kommer bli detsamma som för ungdomskortet och kommer att kosta 200 kronor. Kortet kommer att gälla för resor med Jönköpings Länstrafik i hela länet med start från den 31 mars nästa år.

- Seniorkortet är något som efterfrågats under flera år och nu var det läge för Regionfullmäktige att fatta det beslutet, säger Fredric Fingal.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app