Annons

Det var i oktober 2017 som ett sambopar flyttade in i en lägenhet på Väster i Jönköping. Parets lägenhet på två rum och kök hade en hyra på 8 200 kronor.

Men efter en diskussion med grannarna visade det sig att den förhandlade hyran egentligen var på 5 900 kronor.

Hyresvärden har helt enkelt valt att höja hyran vid inflyttning utan att påkalla hyresförhandling, trots att värden var skyldig att göra så enligt lag.

Lika lägenhet får lika hyra

Hyresgästen tog då kontakt med intresseorganisationen Hyresgästföreningen som tillsammans med hyresvärden kom överens om att se över lägenhetens bruksvärde, som avgör vilken hyra som är rimlig.

Bruksvärdet är värdet på lägenheten utifrån olika kriterier som till exempel storlek, standard och läge. Det är vad hyresgäster i allmänhet värderar som avgör hur mycket de olika kriterierna spelar in och grundtanken är att lika lägenhet ska ha lika hyra.

Annons

Ska betala tillbaka

Efter värderingen konstaterades det att i jämförelse med andra objekt skulle hyran höjas men inte så kraftigt som hyresvärden själv beslutat om. Den nya hyran slogs fast till 6 900 kronor och började gälla från december 2018.

– Fram till den nya hyran träder i kraft gäller den gamla förhandlade hyran, oavsett vad som står på kontraktet. Efter överenskommelse har hyresvärden gått med på att betala tillbaka de pengar som hyresgästerna betalat för mycket, säger förhandlaren i ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen.

Samboparet fick därmed tillbaka 34 000 kronor.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app