Annons

Januari

Början på ett nytt år har blivit synonymt med handbollsfest i Jönköping. Det har blivit en tradition att herrlandslaget spelar en landskamp i Kinnarps Arena i samband med den pågående ungdomsturneringen Hallbybollen – och 2018 var inget undantag. Den här gången stod Ungern för motståndet och de 7 000 i publiken fick se en match som slutade 29-29.

Mars

Våren 2017 blev HV71 svenska mästare på herrsidan, medan damerna knep ett SM-silver. Säsongen 2017/18 blev långt ifrån lika framgångsrik. Herrarnas säsong tog slut redan 14 mars, då Linköping vann den andra SM-åttondelsfinalen med 3-2 i Saab Arena. De regerande svenska mästarna tappade en lång rad spelare efter guldet och ersättarna höll inte samma klass. Samtidigt drabbades laget av flera tunga skador och det ville aldrig riktigt lossna för Jönköpings största lag.

Annons

Inte heller damerna lyckades upprepa silvertrumfen. Även den här gången blev Djurgården för svårt. Stockholmarna vann kvartsfinalserien med 2-0 i matcher mot ett HV71 som under hela säsongen fick klara sig utan mammalediga nyckelspelaren Jenni Asserholt. Kort efter säsongens slut stod det klart att Ulf Johansson kliver av som tränare och lämnar plats för tidigare assisterande tränaren Lucas Frey.

April

2018 var ett mycket framgångsrikt år för den unga föreningen Wetterbygden Basketball, som tog klivet upp i Basketligan med både sitt dam- och herrlag.

Damerna i Sparks blev klara ”i kavaj” redan i mars sedan förbundet beslutat sig för att ställa in kvalet och låta de två bäst placerade lagen i superettan få varsin plats i högsta serien.

Drygt en månad senare var avancemanget för herrarna i Stars klart. Ligaplatsen säkrades i praktiken när det blev seger i toppmötet med Djurgården och sista omgången blev egentligen bara en defilering. Efter att slutsignalen ljöd bröt ut stort firande ut i Huskvarna sporthall som är hemmaplan för både Sparks och Stars.

Till semifinal – men inte längre. Så har det varit för Mullsjö i tre av de fyra senaste säsongerna. Under 2018 blev Storvreta för svårt i en dramatisk och svängig semifinalserie, där det ofta var matcher helt i publikens smak. Mullsjö vann för första gången två semifinalmatcher, men de blivande svenska mästarna blev till slut för svåra och knep finalplatsen. Efteråt valde flera tongivande spelare, bland andra lagkaptenen David Gillek, att tacka för sig.

JIK var tillbaka i SSL-innebandyn med både herr- och damlaget. Herrarna var nära SM-slutspel men slutade nia i tabellen. Damerna öppnade säsongen starkt men hade det tungt under andra halvan och säkrade kontraktet först i sista omgången.

Efter bara tre omgångar tvingades Jörgen Wålemark lämna tränarjobbet i Jönköpings Södra. Efter tre förluster på lika många matcher valde klubben att agera. In i Wålemarks ställe klev den assisterande tränaren Christer Persson och Stefan Jörgensen, som varit ansvarig för J-Södra 2.

Juni

På nationaldagen arrangerades den första upplagan av Jönköping swimrum. Redan på morgonen gav sig startfältet iväg från Rådhusparken för att antingen ta sig an 15, 35 eller 55 kilometer där löpningar varvades med simsträckor, och efter knappt två timmar var de första tävlande i mål.

Juli

Mitt i semestertider var det återigen en riktig folkfest runt om i Jönköping med omnejd. Det var nämligen dags för den tredje upplagan av Ironman 70.3, som återigen fick många intresserade att bege sig ut på gatorna i Jönköping och heja fram deltagarna. På damsidan vann OS-medaljören Lisa Nordén, hon sprang i mål på tiden 4:18:17. Hemmahoppet Åsa Lundström slutade fyra.

Padel har verkligen blivit den nya innesporten, i dubbel bemärkelse. Under året som gick invigdes anläggningar i Norrahammar, på Hedenstorp, Rosenlund och Bymarken. Mitt under rådande högsommarvärme öppnade till exempel en renodlad padelanläggning på Rosenlund, en satsning som flera ishockeyprofiler står bakom.

Augusti

Det blev bara en halv säsong i J-Södra för fotbollstalangen Peter Gwargis. Redan innan han skrev på för "de gröne" visade flera storklubbar intresse för den Öxnehagafostrade yttermittfältaren, och intresset svalnade inte efter att 18-åringen visat framfötterna direkt i J-Södra. I början av augusti skrev han på för Premier League-klubben Brighton & Hove Albion, och övergångssumman uppges ha varit omkring tio miljoner kronor.

I mitten av månaden kunde Cajsa Persson, som representerar Jönköpings GK, titulera sig Europamästarinna i golf. I par med Linda Wessberg vann hon en dramatisk final på skotska Gleneagles som fick avgöras i särspel. Där drog svenskorna det längsta strået, och Persson kunde därmed fira karriärens hittills största triumf.

I slutet av sommaren blev det känt att Jönköpings IK dras med stora ekonomiska bekymmer. Det ledde till att klubben valde att frysa spelarlönerna och att flera spelare bröt sina kontrakt. Det mest uppmärksammade fallet var Oskar Malmgren, som skrev på för Mullsjö trots att han var licensierad av JIK. Det ledde till ett infekterat bråk och Malmgren blev spelklar för sin nya klubb först efter att hans föräldrar betalat övergångssumman.

Oktober

Assyriska IK:s resa uppåt i seriesystemet bara fortsätter. Klubben, som återupptog fotbollsverksamheten för tio år sedan, säkrade seriesegern i division 2-fotbollen i näst sista omgången, trots att det blev förlust med 0-4 mot Dalstorp. Efteråt utbröt ett vilt firande på Dalshov, och under 2019 väntar spel i division 1.

Det blir emellertid inga derbyn mot Husqvarna FF, som förpassades till division 2 efter en tung säsong. HFF huserade i botten av tabellen hela året och trots ett tränarbyte, då Jörgen Larsson ersatte Benjamin Westman, kom inget lyft.

Det gick desto bättre för HFF:s damer som är tillbaka i division 1 efter att ha vunnit sin division 2-serie. Kommunens främsta damlag de senaste åren, Mariebo IK, hade en tuff vår och var aldrig i närheten av att hota om seriesegern.

November

J-Södra fick det aldrig att lossna och vill nog allra helst glömma 2018. I augusti blev det ännu ett tränarbyte. Andreas Brännström klev in och tog över huvudansvaret efter Christer Persson, som gick tillbaka till sin gamla roll som assisterande tränare. Men inte heller med Brännström vid rodret kom något lyft och J-Södra säkrade nytt kontrakt först i sista omgången. Några veckor senare meddelade Christer Persson att han lämnar klubben efter tolv år i olika roller.

Det var inte bara J-Södra som bytte tränare under året. I slutet av november tvingades Johan Lindbom lämna tränaruppdraget i HV71. Jönköpingslaget hade fått en tung start på säsongen och efter fem raka förluster valde sportchefen Johan Hult att agera. Lindbom klev av och lämnade plats för rutinerade Stephan ”Lillis” Lundh. Efter tränarbytet har HV71 tagit 22 av 27 möjliga poäng, så det får anses ha gett önskad effekt.

December

I slutet av året var Filip Sandberg tillbaka i HV71 efter att ha provat lyckan i NHL-klubben San Jose Sharks organisation. Men det blev bara tre matcher innan det förmodligen var färdigspelat för säsongen. Den återvändande forwarden tvingades genomgå en operation sedan akuta undersökningar visade en förträngning på blodkärlet till ena njuren, och i stället för hockeyspelande får Sandberg ägna sig åt rehabiliteringsträning.

Simhoppartjejen Emma Gullstrand fortsatte sin utveckling och knep flera medaljer under året, trots en brusten trumhinna som höll henne borta från vattnet i åtta veckor.

Bild från respektive händelse finns i bildspelskarusellen överst i artikeln.