Fenomenet med sjukhusclowner har sin bakgrund i USA där bland annat en läkare, som också var sjukhusclown, såg det som något positivt att lyfta fram skrattet hos barn som en läkande form. Bakgrunden till hur sjukhusclownerna tas också upp i boken om sjukhusclowner som Kristina Nero nu har släppt.

Andra delen av boken handlar om framför allt Doktor Lowe, som i verkligheten heter Lotten Sjönneby och som jobbar som sjukhusclown på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping och även på ett sjukhus i Huddinge i Stockholm.

Beskriver yrket

– Jag träffade Doktor Lowe för 25 år sedan, på 1990-talet. Och sedan har jag inte träffat henne förrän nu för två år sedan. Då var hon fortfarande sjukhusclown och jag insåg att det inte finns någon beskrivning av yrket. Det var därför jag bestämde mig för att skriva en bok, berättar Kristina Nero, som tycker att sjukhusclownerna är viktiga och att det ska finnas på alla sjukhus.

Annons

Under tisdagen firade sjukhusclownerna sina 20 år under festliga former på Ryhov. I samband med detta släpptes även boken ”Doktor Lowe”. Förutom Doktor Lowe själv medverkade bland annat sjukhusclownerna Plopp (Helen Frosthagen) och Popp-Ulla (Ulrika Martinsson).

Fokuserar på det friska

– Det bästa med att vara sjukhusclown är mötet med barnen. Det är därför jag gör det här, för att lyfta barnen och uppmuntra dem. Jag gillar när jag ser det glittra i deras ögon under leken, säger Ulrika Martinsson.

– Vi vill fokusera på det friska, säger Helen Frosthagen.

I samband med firandet blev det såpbubbelblåsning, sång, musik och fika.

Kristina Nero har skrivit en bok om sjukhusclownerna och boksläppet hölls i samband med sjukhusclownernas 20-årsjubileum. Här har hon fått en ”bokmal” av sjukhusclownerna. Foto: Rebecca Staf
Sjukhusclownerna Lotten Sjönnerby (Doktor Lowe), Helen Frosthagen (Plopp) och Ulrika Martinsson (Popp-Ulla) underhöll med sång och musik. Foto: Rebecca Staf
Ulrika Martinsson, alias Popp-Ulla, spelade piano. Foto: Rebecca Staf
Kristina Nero berättade varför hon skrivit en bok om sjukhusqclowner. Foto: Rebecca Staf
Den nysläppta boken handlar mycket om Doktor Lowe, som på riktigt heter Lotten Sjönneby. Foto: Rebecca Staf