Annons

Vid 07.40 på måndagen lyfte första flyget med BRA till Stockholm/Bromma från Jönköping. Men redan klockan sju inleddes festligheterna i avgångshallen på Jönköping airport. Förutom passagerarna som skulle åka med första flyget fanns bland annat Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande, Ronny Forsberg, vd för Jönköping airport och representanter för flygbolaget BRA på plats.

– Det här är en viktig flyglinje som behövs för vår stora region. För Jönköping är det viktigt att få tillgång till alla transportslag. det har betydelse för såväl Elmia som näringslivet, säger Ann-Marie Nilsson.

Hon menar att flyglinjen även är viktig om man ser till besöksnäringen och vid evenemang i kommunen.

Annons

Positivt med snabb lösning

– Då är det viktigt att kunna erbjuda alla transportslag. Jag tycker att det var intensivt och bra jobbat att få till en lösning så snabbt. Om det går längre perioder finns det alltid en risk att folk hittar hittar andra alternativ för att ta sig till platsen, så därför tycker jag att det är jättepositivt att det gick att få till en lösning så snabbt, säger Ann-Marie Nilsson.

Henrik Älverdal, marknadschef på Jönköping airport, fanns också på plats för att se när BRA:s första plan lyfte från Jönköping. När planet rullade in från Halmstad vid 7.23 fanns brandbilar på plats och sprutade vatten över planet, vilket gjorde entrén extra festlig.

– Det betyder jättemycket att BRA trafikerar linjen till Bromma. Vi behöver en snabb linje dit och nu kan du åka dit på 55 minuter. Att vi kunde starta upp en ny linje så snabbt känns jättepositivt, säger Henrik Älverdal.

Stark miljöprofil

Han menar att det är viktigt för besöksnäringen och tycker att det är bra att det finns goda förbindelser med Finnair och Brussels airline. Det gör det smidigt att ta sig till såväl Helsingfors i Finland som till Bryssel.

– Vi har en stark miljöprofil och jobbar aktivt med att minska miljöpåverkan mycket och utveckla detta. Det är något vi jobbar vidare med, säger Henrik Älverdal.

Från och med nu är det möjligt för alla Jönköpingsbor att boka flyg med 100 procent biobränsle, något som BRA uppges varit först i världen med att erbjuda resenärer från april i år. Flyget som flyger mellan Jönköping och Bromma har totalt 50 platser.

Efter sommaren blir det en mer långsiktig lösning med fler avgångar. fram till 21 juni trafikerar BRA Jönköping-Bromma med en Fokker 50 från Halmstad.