Annons

Kameliaträdet vid Strömsbergs gård står planterad i mark och inte i kruka, vilket gör det speciellt. Kruka är annars av praktiska skäl det som används av botaniska trädgårdar. Trädet är just nu översållat av både fullt utslagna blommor och knoppar.

Trädet planterades 1908 och har vårdats väl av tidigare ägare till Strömsbergs gård. Trädet stod från början i kruka innan det planterades av familjen Von Essen, dåvarande ägare till Strömsbergs gård. Efter cirka 30 år flyttades trädet in till växthuset och kommunen tog över skötseln av kamelian.

Parkeringen fylldes snabbt med folk som ville se trädet och det bildades kö in till växthuset. Flera såg trädet för första gången, medan andra varit där tidigare men gärna ville se det igen.

”Trädet är magnifikt”

Annika Widell var en av besökarna som kom för att se blommorna.

Annons

– Det är första gången jag är här, men jag har hört talas om trädet. Jag gillar växter och tycker att det här trädet är magnifikt. Jag har aldrig sett något liknande, säger hon.

Även Jönköpingsbon Åsa Jäderlund var där med dottern Evelina, två och ett halvt år, och Evelinas mormor från Skåne.

– Man har ju hört talas om det här trädet och nu när Evelinas mormor är på besök passar vi på att gå hit och titta på det. Det är verkligen jättefint och doftar fantastiskt, tycker Åsa Jäderlund.

Växthuset idealiskt

Kamelian vid Strömsbergs gård sköts av tekniska kontorets parkförvaltning, som visar upp den för allmänheten när den blommar som bäst.

Växthuset vid Strömsbergs gård uppges vara en idealisk plats för trädet. Då det härstammar från Asien har det svårt att klara våra breddgrader. Det krävs svala vintrar, varma somrar och sol för att blommorna ska utvecklas och slå ut.

– Vi har en exotisk raritet! Jag kan säga att Jönköpings kommun är den enda kommunen i Sverige, ja kanske till och med i Norden, som äger ett kameliaträd av denna storlek, säger Rolf Sandström, verksamhetschef på gatu- och parkavdelningen, på Jönköpings kommuns hemsida.

Kamelia

Kamelian växer vild i bergstrakterna i Kina, Korea och Japan. Busken kan bli sex-åtta meter..

Kamelia

Kamelian växer vild i bergstrakterna i Kina, Korea och Japan. Busken kan bli sex-åtta meter hög. Den trivs i fuktigt klimat med svala vintrar, cirka tio-femton grader varmt.

Växten tycker om sur jord, gärna av rhododendrontyp och den vill inte ha direkt solljus.

Kamelian blommar under vinter eller tidig vår, i riklig mängd. Blommorna är vita, röda och rosa i olika nyanser. Blommorna kan vara enkla eller fyllda och de ursprungliga enkla har fem kronblad.

I början av 1900-talet var det ganska vanligt med kamelia som krukväxt i hemmen. Då hade bostäderna en sval farstu där kamelian stod under vinterhalvåret. När centralvärme infördes ändrades förutsättningarna för kamelia i kruka.

Växten är uppkallad efter apotekaren och forskningsresanden Georg Josef Kamel från Tjeckien. Han tros varit den som förde in kamelian till Europa under senare delen av 1600-talet.

Källa: Jönköpings kommun

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app