Annons

Försäljningen av begagnade bilar ökade i Jönköpings län förra året med 3 procent. En något lägre siffra än året innan men två procent mer än i övriga landet.

Viköperdinbil.se öppnade i Jönköping i augusti förra året. Det handlar om ett dotterbolag till det tyska bolaget Auto1, som grundades 2012.

– Det är nu spritt till 20 länder över Europa med 250 inköpsställen och omsätter nio miljarder kronor. I Sverige finns det tio inköpsställen, säger Rainer Wikström, inköpare.

Affärsidén är att enbart köpa in bilar, oavsett skick och med maxvikt på 3 500 kilo. Man har köpt in både husbilar och arbetsfordon. Dessa bilar säljs sedan vidare till bilförsäljare över hela Europa. Man har alltså ingen bilhall och säljer inget till privatpersoner.

Snabba kontanter

Annons

– Vi erbjuder en snabb affär. Det tar en halvtimme för oss att testa, fotografera och ge ett omdöme om bilen. Det presenteras för våra prissättare, som sitter Stockholm och Berlin, och efter ytterligare en kvart har man ett pris, berättar Patrick Andersson, inköpare.

– Vi löser också in lån och leasingkontrakt, säger Nina Levin, kundmottagare.

De köper även in bilar som är i ”skrotskick” - men då får man givetvis betalt därefter.

Men varför ska man då sälja sin bil där?

– Det är alltid bättre att komma med cash än en inbytesbil till en bilhandlare, säger Nina Levin.

De hävdar också att det är svårt att avgöra hur mycket man egentligen får för sin bil vid en inbytessituation, hur stor handlarens marginal egentligen är på den bil man istället köper. Med kontanter i handen vet man vad man har att röra sig med.

Viköperdinbil.se gör själva inget med de bilar som köps in på alla deras anläggningar.

I södra Sverige

De läggs upp i en gemensam databas och säljs vidare i inköpsskicket.

Vilka är det som köper bilarna från er?

– Det är både stora och små bilhandlare, säger Patrick Andersson.

Deras tio inköpsställen i Sverige finns främst i södra Sverige - från Malmö till Uppsala. Hittills har man varit ganska försiktiga i sin marknadsföring under tiden som konceptet har satt sig ordentligt.