Annons

Att spara på energin är bra för plånboken. Det kostar mindre om du snålar på elen. Men det är också bra ur ett globalt perspektiv. Sparar vi energi sparar vi på miljön.

– Vi behöver tänka på hur vi använder energi av både ekonomiska och miljömässiga skäl. Man ska vara varsam om våra resurser, säger Jan-Ove Rickardsson, Klimat- och energirådgivare på Gnosjö Kommun.

För att framställa energi behöver vi ta av naturresurserna, till exempel kol, olja eller gas. När vi använder mindre energi kan vi spara på resurserna.

Vad motiverar människor mest, pengar eller miljö?

– Det som motiverar mest är om det drabbar plånboken. Ett bra exempel på det är när vi handlar fordonsbränsle. Vissa har bilar som även kan gå på etanol, men ligger priset för nära bensin så använder man det. Det räcker med en skillnad på tre kronor.

Men för att spara på våra resurser - och pengarna i plånboken - hur gör vi då?

Annons

En grundläggande åtgärd, som de flesta kan göra, för att spara energi, är att hålla rätt temperatur inomhus. Det ska vara runt 20 grader för den som är aktiv och runt 22 grader för personer som är mindre aktiva. Känner man fortfarande att den temperaturen inte räcker så är det bästa alternativet en kofta och ett par varma tofflor.

Andra tips är att diska i diskmaskin, tvätta helst i 40 grader, använd vattenkokare och byt till effektiv och bra belysning. LED-lampor och lågenergilampor är bättre - och släck när ljuset inte behövs.

– Jag har själv bytt ut nästan alla lampor hemma till LED-lampor för att minska energianvändningen, säger Rickardsson.

– Sen ska man tänka på att inte låta vatten rinna. När man duschar till exempel.

Är det bättre att ta ett bad?

– Nej, dusch är bättre än bad, då vet man att man är i behov av det vatten man spolar.

Tvärdrag är bra

Många personer ställer upp ett fönster lite på glänt för att vädra under dagen - ett misstag. Det bästa är snabba tvärdrag. Öppna ordentligt och stäng sedan. Då sparar du energi. Och att ha tätt, hela lister kring fönster och dörrar - såklart.

Man kan också se över sina vitvaror.

– När man väl ska göra om sitt kök så brukar man välja vitvaror som är energisnåla. Det kan man tänka på.