Annons

När dagens bild togs var nog frågan mycket berättigad. Bilden kommer från Wiene Karldsteds samlingar och är med all sannolikhet från sent 40-tal, möjligtvis tidigt 50-tal. Vi ser Stasspaksvallen täckt av snö, tre hästar, lika många kärror och ett antal kommunalarbetare. Ja, jag antar att det är kommunalarbetare för Vallen har alltid varit ägd av staden så mitt påstående är nog riktigt.

Annons

Men vi kan samtidigt avfärda den myt som ofta spreds att skaften till arbetsverktygen som nyttjades av kommunalarbetarna var gjorda av hängbjörk. Det var förr en populär åsikt eftersom de kommunalt anställda ansågs mest stå och hänga på sina redskap. Nej här är det full fart.

Vallen inte särskilt poppis

Man kan kanske påstå att arbetets frenesi beror på närvaron av fotografen, vem det nu är, men i detta fallet tror jag att det fanns en genuin vilja att få något gjort. Vallen tycks vara täckt av ett icke föraktligt lager med snö och kanske är en allsvensk premiär inte långt borta. Tyngre arbetsfordon, om det nu fanns ansågs nog inte lämpliga på Vallen gröna matta, utan hästar och kärror, eller snarare slädar var nog att föredra. Man kan undra om de blev färdiga i tid??

Stasspaksvallen har alltid haft besvär med snö och matcher på våren. Läget, med hög vegetation och ett berg runt omkring har lett till att solen har fått svårt att nå ner. Dessutom var alltid en yta närmast sittplatsläktaren mycket sämre på våren. Läktaren skuggade nämligen ytterligare. Vallen var inte en av de mest populära planerna, trots sitt mycket natursköna läge.

Hur ska det gå i år?

Men hur går det nu i vår?? Ja när detta skrivs var det snö på plan och inga hästar och kommunalarbetare syntes till. Det finns väl verken det ena eller det andra nu för tiden. Såvitt jag förstår skall det den 6 april vara hemmapremiär på en då förhoppningsvis snöfri och spelbar matta. I framtiden kommer, om jag fattat rätt, någon form av matta/presenning att finnas för att skydda det dyrbara gräset. Återstår då bara att önska ”de gröne” lycka till och så ser vi fram emot en lyckad allsvensk säsong.