Annons

Erik Uggla hade spelat teater tillsammans med stans största amatörförening Vulkanteatern i nästan tre år när han började leta efter nästa produktion att sätta upp. Samtidigt hade gymnasieeleven Sara Igefjord intresserat sig för berättelsen Flugornas herre.

— Jag gillar den väldigt mycket tack vare att karaktärerna är intressanta och att frågorna de ställer sig är lätta att relatera till. Jag och Erik slog våra kloka huvuden ihop och bestämde oss för att samarbeta, förklarar hon.

Fått råd och stöd utifrån

Annons

De två ungdomarna samlade ihop några av sina vänner de lärt känna genom skolan samt olika fritidsintressen och snart hade de en ensemble. De blev medlemmar i Vulkanteatern och genom ekonomisk hjälp från denna förening, samt projektstöd från Idé Jkpg, kunde deras dröm förverkligas.

— Utan dem hade det aldrig varit möjligt. Vi är också fantastiskt tacksamma över att teaterläraren Carl Michael Karlsson från Per Brahegymnasiet har hjälpt till med åsikter och tips. Vi är så pass bra vänner allihop att det kan vara svårt att ge kritik. Det har varit kanon att han vågat säga ifrån samt är utbildad, så att vi vet att han kan det han pratar om. Han hjälpte oss även att få låna Per Braheteatern när vi inte hade någon lokal att vara i, berättar Erik.

Samarbetat ända in i mål

Resterande delar har de åtta tonåringarna själva tagit hand om.

— Bara scenbyggandet tog tre timmar, men det har varit oerhört skoj. Det känns riktigt bra nu när premiären börjar närma sig. Vi är absolut i fas och jag är stolt över vad vi har lyckats åstadkomma. Några av oss hade aldrig spelat teater innan och möjligheten för unga att just skådespela på amatörnivå fanns inte, så vi skapade den, menar Sara.

— Det har varit massor av jobb, men vi har hjälpts åt med allt och tillsammans har vi lyckats ta oss förbi alla hinder. Resultatet har blivit över förväntan och nu räknar vi ner timmarna tills vi får spela upp våra fyra föreställningar i helgen, inflikar Erik.

Hur skiljer sig er tolkning av historien mot bokens?

De klassiska dragen är fortfarande kvar, så många kommer förmodligen känna sig nostalgiska när de ser vår version. Detta gör att både gammal som ung kan uppskatta den. Samtidigt hoppas vi att publiken ska kunna se handlingen ur ett nytt ljus. Vi har verkligen gjort den till vår egen och alla har fått bygga upp sina karaktärer – varenda en finns till av ett syfte och får sin stund i rampljuset.

Missa inte vår film för ett smakprov av uppsättningen.