Annons

HV71 låg under med 2-3 i matcher i finalserien mot Brynäs, spelet hackade och nyckelspelaren Martin Thörnberg saknades. Men då kom vändningen som blev guld värd, och det var två egna produkter som klev fram när allt skulle avgöras. Thörnberg stod för förarbetet och en annan spelare med HV71 som moderklubb, Simon Önerud, stötte in returen i mål.

Det var nog faktiskt fler som tippade att HV71 skulle bli svenska mästare säsongen 1994/95, då var det en större överraskning att laget inte slutade bättre än åtta i grundserien.

När den här säsongen inleddes var det få, om ens någon, som tippade att HV71 skulle ta SM-guld. Men så blev det. Ganska tidigt på säsongen fick jag en känsla av att det skulle räcka längre än till kvartsfinal den här gången. Laget spelade med hög fart och intensitet och ställde om snabbt, vilket gjorde det svårt för motståndarna.

Annons

Inför den här säsongen nöjde sig sportchefen Johan Hult med fyra spelarvärvningar – målvakten Linus Söderström och backtrion Andreas Borgman, Christoffer Persson och Dylan Reese. Samtliga har bidragit till att höja laget. Men de två bästa värvningarna var rekryteringarna av de båda assisterande tränarna Stephan Lundh och Nicklas Rahm. Lundh har tillfört viktig erfarenhet och har säkert varit ett viktigt bollplank för Johan Lindbom, medan Rahm har stor del i att det defensiva spelet – som ofta varit lagets akilleshäl – har förbättrats rejält den här säsongen.

Nu gäller det att bygga vidare på den grund som har lagts. Några spelare kommer att lämna för nya äventyr, men stora delar av truppen lär bli intakt. Pär Artlbrandt slutar och det är ingen högoddsare att till exempel Chris Abbott, Adam Almqvist och Erik Christensen har gjort sitt i HV71.

Det sägs att spelare som Victor Ejdsell (om han inte väljer spel i NHL), Alexander Ytterell och Sebastian Wännström är på väg in – och det är säkert inga dåliga värvningar. Hade jag varit sportchef hade jag i första hand försökt få in en hårdskjutande back som kan bli ett viktigt vapen i powerplay och en riktig målskytt, en sniper om sätter sina chanser.

Jag nämnde powerplay – där finns det en del att förbättra när nästa säsong drar igång. Men först är det guldfirande, lite semester och sommarträning som gäller.

Det blir nog lättare att kämpa sig igenom den tunga försäsongsträningen när man har ett SM-guld att minnas tillbaka på. Att få uppleva samma sak igen bör vara en drivkraft. HV71 är återigen en maktfaktor inom svensk ishockey.