Annons

Mycket väl godkänt, MVG

Jönköpings IK, herr

Uppladdningen inför den här säsongen var sämsta tänkbara. Klubben kunde, på grund av det ekonomiska läget, inte betala ut löner till sina spelare. Det ledde till att flera valde att bryta sina kontrakt. Trots det har laget, enligt mitt sätt att se på det, svarat för en imponerande höst. Det unga laget är i högsta grad med i kampen om en slutspelsplats och kommer av allt att döma inte bli inblandat i nedflyttningsstriden.

Väl godkänt, VG

Hallby, herr

Kvalade till handbollsligan i våras, och utgången av den här säsongen ser ut att bli densamma. Hallby har, under nye tränaren Jesper Östlund, kopplat grepp om en kvalplats uppåt och har gjort sig förtjänt av näst högsta betyg. Förstaplatsen, som betyder direktuppflyttning, är inom räckhåll.

Annons

HV71, dam

Har gjort en bättre säsong än i fjol och firar jul som tabellfyra. HV-damerna har emellanåt haft svårt att få målskyttet att lossna men hösten får trots allt ses som väl godkänd. Är i högsta grad med och slåss om en plats högt uppe i SDHL-tabellen.

Jönköpings IK, dam

Ska det äntligen bli SM-slutspel för JIK-damerna? Laget har under i stort sett samtliga sina SSL-säsonger fått kriga för nytt kontrakt, men under nygamle tränaren Johan Ivarsson lyftet kommit. JIK har vunnit ”rätt” matcher, har flera gånger avgjort i slutminuterna och är på väg att koppla grepp om en slutspelsplats.

Wetterbygden Stars

Har, enligt mig, helt klart överträffat förväntningarna i sin debutsäsong i Basketligan. Stars stod för en rejäl skräll när den senaste säsongens SM-finalist Luleå besegrades i premiären och har efter det spelat jämnt med flera topplag. Detta trots att bland andra över två meter långe Waly Niang har missat hela hösten på grund av skada. Även i det här fallet känns det mer realistiskt med SM-slutspel än negativt kval eller direktnedflyttning. Stars verkar ha kommit till SBL för att stanna.

Godkänt, G

HC Dalen

Nej, det blir inget spel i allettan efter jul. I stället väntar matcher i den föga glamourösa fortsättningsserien. Dalen var trots allt med i kampen om en plats bland de fem främsta in i sista omgången av grundserien och kommer undan med godkänt betyg.

Mullsjö AIS

Här snackar vi om ett lag som har blandat högt och lågt under hösten. Toppinsatser har varvats med rena bottennapp. Efter tappen av bland andra David Gillek känns MAIS inte lika starkt längre. Har släppt in hela 101 mål på 15 matcher och måste få ordning på försvarsspelet om det överhuvudtaget ska bli SM-slutspel. Så jämnt är det i SSL-tabellen.

Wetterbygden Sparks

Damerna i Sparks har inte riktigt levt upp till mina förväntningar under sin första säsong i SBL. Har vunnit mot bottenlagen men har i de flesta fall inte varit närheten av att hota topplagen. Landslagsspelaren Louice Halvarsson får dra ett tungt lass i ett Sparks som trots allt återfinns på slutspelsplats. Har några poängs marginal ner till bottenlagen och SM-slutspel känns högst rimligt.

Icke godkänt, IG

HV71, herr

Är helt klart höstens besvikelse. Flera nyförvärv, men även andra spelare, har inte nått upp till väntad nivå och får fira jul som tabellelva. Har spelat bra i många matcher men har haft problem med målskyttet och därför är poängutdelningen skral. Tränaren Johan Lindbom fick sparken för snart en månad sedan, och med Stephan "Lillis" Lundh som huvudansvarig har laget vunnit fyra av sex matcher.