Annons

Lördag, Rosenlunds IP, 14:00 - Assyriska IK kan säkra seriesegern och med det en plats i division 1.

Söndag, Vapenvallen, 16:00 - Husqvarna FF är pressat att ta tre poäng mot Skövde, annars kommer division 2 ännu närmre.

Måndag, Vikingavallen, 19:00 - Jönköpings Södra spelar borta mot IK Frej i en match där viktiga poäng står på spel.

***

2004, Husqvarna FF kvalar till Superettan och bommar en straff i bortamatchen mot Mjällby i ett läge då de vänt underläge och börjar ta över dubbelmötet. Luften går ur HFF som förlorar stort och missar klivet till elitfotbollen för andra gången på tre år. Under några säsonger dessförinnan turades HFF och J-Södra om att vinna division 2 och kvalspela till Superettan. 2005 var det återigen J-Södras tur och nu besegrades Bunkeflo i kvalet och platsen i elitfotbollen var klar och med det tog föreningen ett stenhårt grepp om platsen som nummer ett i den lokala fotbollen. Med den kvalsegern ritades den lokala fotbollskartan på det sätt som vi sedan dess fått vänja oss vid att se. J-Södra som nummer ett, HFF som nummer två och därefter ett glapp till övriga föreningar.

Annons

2009 började en ny karta ritas upp, även om vi då kanske inte visste om det. Assyriska Turabdin IK ser dagens ljus. Laget joggar igenom serierna och 2016 säkrades platsen till division 2. Nu behöver laget tre poäng på tre matcher för att säkra nästa serieseger, något allt tyder på att de kommer göra. Klivet till ettanfotbollen är stort och svårt, men med tanke på hur "enkelt" föreningen hanterade uppflyttningen från trean till tvåan har de visat att de kan. Min känsla är att klubben bara ser svårigheter som utmaningar och inte vill något hellre än att visa alla vad de kan. Med personer som Thomas Hansson, Michell Haidari och Eddie Avdic i truppen samt Andreas Tegström som tränare finns den sportsliga erfarenheten. Utanför planen ser ordförande, styrelse och inte minst sportchef Rubel Shamoun till att förutsättningarna att klara sig på planen ständigt finns. Mitt enda frågetecken är vad som händer om resultaten börjar gå emot, men det är inget vi behöver fungera kring nu.

I seriefinalen mot Bromölla var supportrar från bland annat Göteborg och Skövde på plats, något som vittnar om ett brett intresse, ett intresse som inte kommer minska i division 1.

Att Assyriska, som kallades poplag för några år sedan, är på riktigt råder det väl få tvivel om nu. Tvivel finns det däremot runt Husqvarna FF, vart är föreningen på väg? Om laget vinner på söndag mot Skövde, vilket de mycket väl kan göra, täpper HFF luckan till säker mark en aning och kommer få lite välbehövlig vind i seglen. Att här och nu skriva en domedagsprofetia om hur illa allt kommer bli är för tidigt, men oavsett om det blir division 1 eller 2 nästa år är klubben inte på något sätt kommunens givna nummer två längre. Vad innebär det för de sportsliga förutsättningarna runt herrlaget? Kanske ingenting, kanske jättemycket. Det får tiden utvisa, men klart är att den lokala herrfotbollen står inför ett paradigmskifte och att Assyriska nu på allvar kommer slåss om uppmärksamhet, sponsorer och publik.

Något som även gäller damfotbollen, nästa säsong kommer Mariebo och HFF återigen spela i samma serie. Hur stort försprång har Mariebo i jakten på Elitettan? Kan något av lagen lyckas när det andra finns, eller tar de nödvändiga resurser och förutsättningar från varandra? Den som lever får se brukar det heta och så är det även här.

Kommunens nummer ett då? Jag är övertygad om att J-Södra kommer klara sig kvar i Superettan. Så länge de inte dras med den farligaste av tankar i fotbollsvärlden - "vi är för bra för att åka ur". Trots en tafflig insats mot Örgryte fick laget med sig en poäng efter mål i slutskedet och lämnade den matchen bakom sig med något som åtminstone går att likna vid en positiv känsla. Och nog är det läge att ta kloka sportsliga beslut under vintern och bli ett topplag i Superettan 2019, annars kan nog Assyriska IK komma flåsandes i nacken snabbare än kvickt. För varför skulle deras resa sluta här?

Oavsett hur det går och blir är det några häftiga fotbollsdagar som kommer. Hösten är fantastisk.