Annons

När HV71 tog emot Linköping i februari 2017 kom 4 563 personer till Kinnarps Arena, vilket var nytt publikrekord i SDHL. Men det ska sägas att det var fri entré och att klubben hade gjort en rejäl marknadsföringsinsats.

Sedan dess har Linköping och Luleå överträffat HV71:s notering, och det gällande publikrekordet är 6 220 och sattes så sent som i fredags.

Men är rekordmatcher rätt väg att gå för att få upp publikintresset i SDHL och damhockeyn i allmänhet? Jag är tveksam.

Svårt att locka publik

HV71 har ända sedan debuten i SDHL, eller riksserien som det hette förut, haft svårt att locka publik till matcherna. Den senaste rekordmatchen gav inget lyft, utan det är fortsatt runt 100 personer på hemmamatcherna. Det betyder att Kinnarps Arena, med plats för 7 000 åskådare, gapar väldigt tom och stämningen är obefintlig. Säsongens hittills bästa publiksiffra är 448 personer i seriepremiären mot Modo, men då var det fri entré och matchen var en del av HV-dagen.

Annons

Jag hoppas att lördagens rekordförsök, då det återigen är gratis inträde, blir det sista i sitt slag. Lägg prestigen i att vara rekordinnehavare åt sidan ett tag och låt Luleå stoltsera med rekordet.

Jag tror att andra grepp måste tas för att få publiken till matcherna. Varför inte göra mindre aktiviteter kring fler matcher och bjuda in skolklasser eller ungdomslag i hopp om att få dem att återvända och gå på fler matcher? En annan idé är att det är bra om spelarna syns, inte minst framför andra tjejer. Ett tredje förslag är att låta damerna spela innan eller efter herrarnas SHL-matcher – då kan publiken se dubbla matcher när de ändå är på plats i arenan.

På lördag hade HV71 kunnat visa herrmatchen, som har nedsläpp efter att damernas match är slut, på storbild i arenan.

Se över spelschemat

Sedan bör spelschemat ses över. Redan två gånger den här säsongen, bland annat den här veckan, har HV71 tre hemmamatcher på bara några dagar. Vid andra tillfällen är det omkring än en månad mellan två hemmamatcher. Här tror jag att en jämnare rytm är en viktig faktor, att det inte blir för långa mellanrum mellan matcherna under pågående säsong.

Nåväl. Vi får se hur många som kommer till Kinnarps Arena på lördag. Jag tror dock inte på något nytt rekord utan Luleås notering blir nog svårslaget, i alla fall ett tag framöver.

Vad händer i övrigt i helgen, då? Jo, det är mycket hockey. HV71:s herrar möter som sagt Malmö på bortaplan på lördag kväll och på söndag möter damerna de regerande mästarna Luleå. Samma dag tänker jag bege mig till Arenan i Idrottshuset där Hallbys handbollsherrar spelar om viktiga poäng mot Kungälv.