Annons

Jimmy Thelin har blivit ett aktat namn i Fotbollssverige. IFK Norrköping, Malmö FF, IFK Göteborg och Elfsborg är alla klubbar som nämnts som ny destination för tränaren.

Samtidigt som snacket om IFK Göteborg drog i gång avslöjade Jnytt att Thelins namn även fanns på Elfsborgs radar.

Nu vet vi att Elfsborgs intresse var konkret. Nu är Thelin klar för Elfsborg.

Enligt uppgifter till Jnytt kommer Thelin att tacka för sig i samband med det medlemsmöte J-Södra har i kväll.

2013 och 2014 var J-Södra till stora delar en klubb i kris med dålig ekonomi, man sålde Jesper Manns till Elfsborg (2015) och fick enligt uppgifter till Jnytt in drygt tre miljoner, men inget av det gick till klubben utan allt gick till TPO (alltså tredjepartsägare, något dåvarande ordförande Sune Lantz bekräftat för Jnytt). Dessutom var det en klubb med öppet bråk i styrelserummet.

Annons

Jimmy Thelin tog över J-Södra under uppmärksammade former då dåvarande tränaren Mats Gren lämnade för sportchefsrollen i IFK Göteborg. Thelin kom in, ung och oprövad, men med ett väldigt starkt stöd i spelartruppen. J-Södra inledde säsongen med tre raka förluster när det var dags för Jimmy Thelin att ta över rodret hemma mot IFK Värnamo (även om han var med i bortamatchen mot GIF Sundsvall). Första säsongen slutade med en fjärdeplats i tabellen. Andra säsongen tog laget klivet upp i allsvenskan.

J-Södra har en trupp som har överpresterat sett till värde under fyra säsonger (se bild) och det är anmärkningsvärt, och det är till väldigt stora delar Jimmy Thelins och ledarstabens förtjänst. Laget har överpresterat sett till ekonomi och spelartrupp under alla år där Thelin varit tränare. Man kan överprestera ett år, men när det, som i J-Södras fall, handlar om flera år, ja då är det något annat som ligger bakom.

J-Södra åkte ur allsvenskan – men cheferna runt om i allsvenskan är inte blinda och de kan tydligt se vilket stort arbete Jimmy Thelin har gjort med J-Södra.

J-Södras spelmodell är som klippt och skuren för den trupp som finns och som Jimmy Thelin skulle kunna översätta till bättre spelarmaterial likt Elfsborgs.

Jag har tidigare pratat med Erik Edman om Jimmy Thelin, Edman hyllade Thelin väldigt mycket "Det finns många paralleller med Roberto Martinez som jag hade i Wigan, det är den bäste tränaren jag har haft. Men Jimmy tar det en nivå till just med de taktiska detaljerna" sa den mångfaldige landslagsmannen bland annat.

En annan som har varit snabb med att hylla Thelin är Pawel Cibicki som numer huserar i Leeds. "Det han gör med Jönköping är det inte många som skulle klara. Jag tror att det är en tidsfråga innan han hamnar i en storklubb."

Om Elfsborg är en storklubb kan säkerligen diskuteras, laget har de tre senaste åren slutat 4-5-8 – men klart är att det är en stor möjlighet för Thelin, en möjlighet som kan leda till att Borås åter får chansen att slåss om absoluta topplatser i allsvenskan.

Den här bilden har Jnytt kommit över via källor, och den visar tydligt på hur J-Södra under flera säsonger har överpresterat sett till truppens värde.

Jimmy Thelin lämnar J-Södra.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Relaterat: Jnytt avslöjar: Då tackar Thelin för sig
Relaterat: Kontraktet brutet – han kan lämna
Relaterat: Jnytt avslöjar: Då tackar Thelin för sig