Annons

Det var under tisdagen som det kom besked att socialnämnden i Jönköpings kommun inte beviljar 180 000 kronor till bostäder för några av de tiggare som har störst behov av det och som nu får hjälp av Kyrkhjälpen. Beslutet fattades efter att Vänsterpartiet, Moderaterna och halva skaran av socialdemokrater i nämnden valt att avslå förslaget från Ola Nilssons, KD-politiker och ordförande i socialnämnden.
Under onsdagens möte i kommunstyrelsen togs frågan upp på nytt. Och kommunstyrelsen valde att rösta för Ola Nilssons förslag.
– Frågan har kommit upp på kommunstyrelsen eftersom vi tyckte att det var ett olyckligt beslut. Vi valde att bifalla Ola Nilssons yrkande, säger Simon Rundqvist, ledamot i kommunstyrelsen, till Jnytt.

"Se frågan på lång sikt"
Det var bara Moderaterna som var osäkra och valde att återremittera frågan.
– Vi tar pengarna från våra anslag. För oss som kristdemokrater är det viktiga att se på frågan på lång sikt och även på kort sikt när människor fryser, säger Simon Rundqvist som menar att det är oviktigt varifrån i kommunens kassa som pengarna tas.

"Beslutet fattat på rätt ställe"
Kenneth Kindbom (V), ledamot i socialnämnden och ersättare i kommunstyrelsen, röstade nej till förslaget om pengar till vinterboende under gårdagens möte med socialnämnden men idag röstade han ja när han satt med i kommunstyrelsen.
Nej igår och ja idag, hur tänkte du?
– Jag tyckte det var rätt idag för då fattar man beslutet på rätt ställe. Vill en kommun göra det så är det okej, säger Kindbom som menar att man i socialnämnden har socialreglerna att ta hänsyn till och han tycker inte att frågan om tiggarboende hör hemma där.
– Socialnämnden kan inte fatta sådana beslut, säger Kindbom som däremot är glad att beslutet fattades idag och att vinterboendet blir kvar vid Rosenlund.