Jnytt har sedan tidigare skrivit om parkeringskaoset på Dalvik. Nu har en boende på Dalvik uppgett att personer parkerar avställda bilar på både sextimmarsparkeringen, trettiominutersparkeringen och Dalviksskolans parkering.

- Vi har varit i kontakt med både polis och kommun. Polisen säger att de inte har några resurser och att det är kommunens ansvar, men kommunen vill inte lyssna, säger personen till Jnytt.

- Många av bilarna har tidigare stått där de bygger nu och därefter flyttat hit. Det känns inte rätt att folk ställer sina avställda bilar här i området.

Ett antal grannar i området stör sig på bilarna som tar upp parkeringsplatser. Uppgifter till Jnytt säger att det är samma bilar som flyttas runt mellan de olika parkeringsplatserna, något de påtalat för kommunen. Det rör sig om ett tiotal fordon.

Annons

- Alla vet hur svårt det är att få p-plats här. Nu står det avställda bilar på parkeringarna dag efter dag, och på helgerna passar de på att ställa sig utanför skolan. Polisen var här i höstas och rensade upp, men nu är bilarna tillbaka. En del av bilarna är trasiga och skadade, vi är hur många som helst som har reagerat, säger en boende på Dalvik och fortsätter:

- När kommunen väl är här har de lappat andra bilar. Alla här kan se vilka fordon det gäller och det är ju inte bara en bil.

Kommunen kan inte bötfälla

Reimer Selero, tillförordnad verksamhetschef för parkering på tekniska kontoret, säger till Jnytt att medborgare har hört av sig till kommunen.

- Vi känner till det, medborgare har anmält långtidsuppställda fordon på parkeringarna. Då har vi gjort en del kontroller och det medborgarna säger är att bilarna står där månadsvis. Vi noterar också att de står där, men att de flyttas runt mellan rutor, säger han och menar att det gör att kommunen inte kan bötfälla fordonen, oavsett om de är avställda eller har körförbud.

- Så länge de inte står där längre än sex timmar eller veckovis, då får de p-böter, men är de ute och parkerar om så är de. Sen kan man tycka vad som helst om det. Är det körförbud på bilarna så får polisen ta dem när de är på rull. Vi är medvetna om att bilarna flyttas runt, men hur de parkeras om eller om de brukas olagligt kan inte vi svara på.

Hur stort är problemet?

- Det är klart att det kan upplevas som ett problem för boende, särskilt i ett område som Dalvik där det inte finns jättemycket parkeringar. Det måste vi ha förståelse för, men för kommunen i sig är problemet inte exceptionellt och det förekommer på fler ställen att medborgare hör av sig.