Annons

Vid niotiden på fredagen samlades Landsbygdsupproret utanför Jordbruksverket i Jönköping. En inbjudan gick ut på sociala medier till 7 000 personer, och när Jnytt var på plats hade ett 50-tal personer samlats.

Foto: Peter Gustafsson
Foto: Peter Gustafsson
Foto: Peter Gustafsson
Foto: Peter Gustafsson
Foto: Peter Gustafsson

- Drygt 120 personer har anmält sig, så jag hoppas att så många kommer. Jag vet att den som har åkt längst kommer från Härnösand, säger Jonas Johannesson, informationsansvarig för Landsbygdsupproret i Jönköping.

Protestaktionen görs för att lantbrukarna ska visa sitt missnöje mot myndigheter som inte har betalat ut fullt EU-stöd under 2015. Det är, minst sagt, en viktig fråga för lantbrukarna. Dessutom menar de att det är alldeles för mycket byråkrati.

"Inget lantbruk om tio år"

- Vi har samlats för att demonstrera för att omgående få utbetalning för EU-stödet som inte har blivit utbetalt än. Det handlar om böndernas överlevnad med tanke på råvarupriserna. Vi ska lämna över en kravlista till Jordbruksverket, och förhoppningsvis får vi gehör för det, säger Johannesson.

Tror ni att det ger någon effekt?

- Förhoppningsvis. Vi hoppas på det.

Hur allvarligt är läget för lantbrukarna?

Annons

- Kommer det inte stöd nu har vi inget svenskt lantbruk om tio år. Över 230 gick i konkurs förra året, och många av dem gjorde det på grund av stöd som inte har betalats ut.

Framförde åsikter

Två representanter från Landsbygdsupproret fick också möjlighet att framföra sina åsikter till Jordbruksverket.

- Vi har förståelse för deras åsikter, men samtidigt måste man ha klart för sig att 2015 var ett speciellt år med en ny jordbrukspolitik, och det tar tid att få allt på plats. Dessutom ser det likadant ut i alla EU-länder, förklarar Anders Egonsson, divisionsdirektör för ansvar för EU-stöd.

- Vi förklarade att Sverige ligger bra till i förhållande till andra EU-länder. Sverige är ett av fem länder som hade betalat ut 80 procent runt årsskiftet, och det finns till och med sex länder som inte har betalat ut någonting alls. Vi ligger bra till och följer den plan vi tog fram under hösten.

Har ni bättre förståelse för varandra nu?

- Ja, det tycker jag. Vi hade en givande diskussion. Vi har förståelse för deras situation och jag hoppas att de fick bättre förståelse. Det jobbiga är att vi måste se till helheten medan de ser till sin situation, och det går inte alltid ihop.

Anders Egonsson meddelar dessutom att direktstödet kommer att betalas ut redan i oktober, vilket är ett sätt att kompensera för försenare utbetalningar.