Annons

Fabriken startade i december 1896 av Emil Nilsson som lät inregistrera namnet Husqvarna Stål- & Maskinborstfabrik. Emil Nilsson var anställd på ”Vapen” och med hjälp av en annan person från ”Vapen” Ivar Ahnberg, började de tillverka borstar till gjuteriindustrin i blygsam skala. De första industrilokalerna var köket hemma hos Emil, den gamla kvarnen vid Stampaplan och så småningom flyttade verksamheten till Södra Storgatan/Backgatan, mitt emot nuvarande Södergårdsskolan. Här skulle verksamheten hålla på i mer än 40 år.

Annons

Fanns i tolv varianter
Sortimentet var till att börja med borstar som används i gjuteriindustrin, men så småningom kom borstar som konsumentprodukter att betyda allt mer. I början av 1940-talet innehöll katalogen mer än 2 000 olika borstar! Då hade man ändå slutat göra mustaschborstar, galoschborstar, hovsvärtningsborstar och vagndyneborstar.
Däremot började man göra ryktborstar för både häst och nötkreatur. Man hade ett 15-tal varianter av just ryktborstar och av penslar fanns det över 100 modeller. Ville man vara fin kunde herrn köpa en hattborste av bockskägg och damen kunde skaffa sig en hårborste av valfiskben, ja till skaftet alltså. År 1935 kom en storsäljare fram. Den sedermera så berömda Kungstandborsten, som fanns i tolv varianter och som man tillverkade inte mindre än 10 000 styck per dag.

Massvis med artiklar
Utvecklingen krävde dock att ”Borsten” anpassade sig till den framväxande plastmarknaden. Två mycket välkända formgivare Acton Björn och Sigvard Bernadotte tog fram massvis med artiklar och många blev verkliga storsäljare. Låt oss bara nämna friluftsservicen Taffel, plasttrunken som innehöll allt som erfordrades för en måltid ute, utom maten och de välkända TV-kannorna. Färgglada skålar i serien Signatur är storsäljare än idag på second-hand marknaden.
Men den riktigt stora kioskvältaren kom till inför ett mycket speciellt tillfälle sommaren 1954. Sverige skulle vara delaktig i en total solförmörkelse. Det skedde inte ofta och nästa gång det kommer att ske på våra breddrader bli 2126. Alla ville ju se månen glida fram och täcka solen, men det var en stor risk för ögonskador om man skulle beskåda händelsen.  

Lagret försvann
”Borsten” konstruerade ett par enkla handhållna glasögon som kunde köpas för en ringa penning. Försäljningen gick trögt men några dagar före händelsen satte det fart. Man hade en maskin som gick för fullt. Lagret försvann och de två sista dagarna innan solförmörkelsen blockerade beställningstelefonen helt. På solförmörkelsedagen stod en lång rad med bilar utanför fabriksporten och väntade på leverans. 
På förmiddagen lade maskinen av, uttröttad av de senaste dagarnas hårda arbete och något restlager blev det aldrig. Det som var tillverkat levererades ut. Dock behövde de flesta köparna av glasögonen inte använda dem. Den stora dagen var det molnig och det fanns i stort sett inte någonstans i Sverige där man kunde se händelsen. Men ”Borsten” gjorde en god affär.

Flyttat till moderna lokaler
När denna produkt tillverkades hade man flyttat till moderna lokaler utmed Huskvarnavägen 1943. Där finns byggnaden kvar än idag, men någon tillverkning av borstar eller för den delen vackra plastskålar sker inte längre här. I en turbulent företagsomvandling blev ”Borsten” en del i Coronaverken från Göteborg och sedan försvinner en del tillverkning till Vilhelmina Plast AB. Här tillverkas under en tid en plastcykel Itera, som blev ett fiasko.
En annan del av tillverkningen blir Sinjet och konsumentplastprodukterna avyttras till Hammarplast och slutligen säljs fastigheten utmed Grännavägen, den ståtliga satsningen, till Jönköping Kommun 1981.

Källa: En bok om borsten och borstindustrin.