Annons

Att laga mat har alltid varit något som legat Bosse Svensson varmt om hjärtat. Redan när han var 16 år gammal, och kände sig otroligt skoltrött, var det givet att han skulle arbeta med sin stora passion.

— Det var genom Arbetsförmedlingen jag fick in en fot på Hotell Höglanda. Jag praktiserade som lärling i två år där, tills jag hade gjort mitt gesällprov. Sedan kunde jag titulera mig som kock och då fastnade jag totalt i restaurangbranschen. Jag är så glad över att det fanns ett alternativ till gymnasiet, som passade mig bättre, så att jag kunde följa min dröm, återger han.

Ett sällsynt uppdrag

Som 20-åring övergick Bosse till att arbeta på Hotell Gyllene Utterns restaurang. Där var han kvar under 13 år som köksmästare.

— Bara att få en förfrågan om att bli detta, när man är så pass ung som jag var, är väldigt ovanligt. Jag kände mig hedrad. I början av 80-talet startade även jag, och sju andra köksmästare, vår egen kockskola i Stockholm för alla Scandic-anställda som ville bli kockar. Då hade vi hittat en helt ny utbildningsmodell, istället för den vanliga som hade en skarv mellan det teoretiska och praktiska, förklarar han.

Vardagsmat med celebriteter

Hos Gyllene Uttern fick Bosse chansen att servera ett stort antal kändisar. Ena dagen var det svenska kungligheter samt flera Formel 1-stjärnor och andra dagen kunde han få laga mat åt Paul McCartney.

— Men att det var kända människor som besökte oss var inte märkvärdigt utan det inträffade hela tiden. Dessutom är det viktigt för mig att inte göra skillnad på människor. Artister och idrottsprofiler behöver också äta – inget konstigt med det, menar han.

Minnesvärda upplevelser

Kocken erkänner ändå att ett kändisbesök satte speciella spår:

Annons

— Att få göra Ingmar Stenmarks middag när, han hade en stor fest med cirka 150 gäster från världseliten, var riktigt häftigt. Eftersom Stenmark är ifrån Lappland bjöd jag honom på tunnbröd och löjrom till förrätt, för att sedan servera renfilé med murkelsås till huvudrätt. Det var en mycket lyckad dag.

Men även privatpersoner kan göra stora intryck på Bosse.

— Något jag alltid kommer att minnas är när några forna elever från Grännaskolan bad mig att laga deras studentmiddag. Vi höll till i en fabriks matsal och jag fick låna en väns kök innan, men det blev en av de coolaste festerna som någonsin anordnats, säger han.

Lagade åt 2800 personer en kväll

Något annat som kocklegenden aldrig heller kommer att glömma är när han byggde en restaurang av 30 ton gatsten bland annat:

— Vi återskapade en bensinmack som hade funnits där. Det var antagligen den största restaurangsuccén i hela Jönköping. Den höll i åtminstone 13 år och det var alltid fullt. Det var en väldigt spännande tid. Sedan arbetade jag som assistent till Elmias köksmästare. Då fick vi bland annat göra mat åt 2800 gäster under en bankett. Det var också en rolig utmaning.

"Jag trivs förträffligt"

Bosse har testat de flesta titlarna: köksmästare, egenföretagare, restaurangchef och källarmästare. Han var dessutom en av de första som lagade privatiserad skolmat. Ändå tröttnar han inte på yrkena inom restaurangbranschen. Idag arbetar han på Örserums skafferi, utanför Gränna, sedan i julas och han hoppas kunna vara kvar många år till:

— Jag trivs förträffligt. Här gör vi all mat från grunden, vilket är det bästa jag vet eftersom jag verkligen brinner för närproducerat.

Favoriträtten då, om du själv får välja helt fritt?

Svensk husmanskost! Fisk eller isterband med råstekt potatis och gräddstuvade trattkantareller. Till efterrätt vill jag helst ha något med choklad, rabarber eller äpplen.

Bosse har sparat i princip alla menyer från de ställen han arbetat på. Se vår film för att ta del av några stycken och hör kocklegenden berätta om vad dessa betyder för honom.

Mat