Det är på Skolverkets egen sajt, SIRIS, som det går att jämföra skolor med varandra.

På Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping är det statistiskt sett fler elever som får examensbevis inom tre år än det är genomsnittligt i landet. På ED tar 90,5 procent av eleverna examen inom tre år, i landet är snittet 75,2 procent.

"Jätteglad för ungdomarna"

Antalet ED-elever som får högskolebehörighet är 90,3 procent - i Sverige ligger snittet på 72,6 procent. Även genomsnittsbetygen på de olika programmen ED erbjuder ökar, och är bättre än de genomsnittliga betygen i samma program runt om i landet,

- Det är jätteroligt att se detta, och jag är jätteglad för de ungdomar som går här. Ofta i samband med PISA-undersökningar pekar media ut det nedåtgående, men detta visar att vi är duktiga rent generellt i Sverige, säger ED:s gymnasiechef Lars Wernborg till Jnytt.

Annons

Vad ligger bakom siffrorna hos er?

- Det är många samverkande faktorer. Men i detta fall går det in i klassrummet med ett bra samspel mellan elev och lärare. Vi har en kunskapstörstande lärarkår som är nyfiken och hela tiden vill utveckla sig själva. I utvärderingar vi gör så får trivsel alltid bra betyg, elever trivs med de som är nära och pedagogerna är skickliga, säger Wernborg och berömmer även hela skolans verksamhet.

- Vi kan spänna musklerna i många frågor. Vi har en välutvecklad elevhälsa och nu är stress en fråga för oss och vi jobbar aktivt mot det. Sen utmanar lärarna varandra och vi har specialpedagoger som kan jobba med särskilda utmaningar, och med extra utmaningar.

Lars Wernborg belyser ett övergripande arbete med kvalitet och samspel mellan lärare-arbetslag-ämneslag och ledningsgrupp.

Lars Wernborg, gymnasiechef på ED, är mer än nöjd med siffrorna.
Foto: Arkiv/montage