Annons

Lördag 9 februari

Ja, då har J-Södra gjort sitt sista träningspass på försäsongslägret i Peralada, och därmed har det blivit dags att summera intrycken från de här sex dagarna.

Ingen match, inga skador förutom den på Igor Popanicic, inga provspelare… Det har inte varit något händelserikt läger och vi journalister har fått anstränga oss för att hitta intressanta saker att rapportera hem om varje dag.

Men trevligt har det varit, jag klagar absolut inte.

Det som främst har slagit mig är den revanschlusta som verkar finnas efter det tunga fjolåret. I stort sett samtliga spelare jag pratat med säger att det finns ett stort driv att göra en bättre säsong. Jag tycker att det har varit bra tempo och intensitet på träningarna och att många spelare har gjort bra ifrån sig. Ett exempel är smålagsspelet som avslutade hela lägret, där det stundtals smällde rejält. Här ville ingen gå av planen som förlorare.

Annons

Jag känner på mig att J-Södra kommer göra ett bättre 2019, men hur långt det räcker är för tidigt att säga. För att laget ska vara med i toppen av tabellen måste laget ha in en anfallare ytterligare, och helst en djupledslöpande sådan. När spelarna tränade avslut i dag saknades anfallare, i stället var det fyra i grunden offensiva mittfältare som deltog i övningen.

Jag är frågande till varför man åker på ett träningsläger utomlands utan att spela match. Jag tror att det hade varit bra att få en rejäl genomkörare inför cupmatcherna som väntar. Att bara spela en träningsmatch fram till mitten av februari känns för lite. Men man förklarar att det är ett medvetet val efter ett turbulent 2018.

På lördagens första pass saknades Igor Popaninic och Jesper Svensson, som är magsjuk. I övrigt deltog samtliga för fullt, även Jetmir Haliti som snart är helt återställd efter sina lårproblem.

Haliti, Anton Cajtoft och Adam Gemheden tränade emellertid inte på eftermiddagspasset.

Trots att den sista träningen är genomförd är det ännu inte dags att åka hem. J-Södra beger sig under morgondagen till Barcelona, där spelarna har får en dag helt utan fotboll innan planet lyfter på måndag. På onsdag återupptas träningen hemma i Elmiahallen, och nästa lördag väntar bortamatch mot AIK i Svenska cupen.

Med det tackar jag för visat intresse härifrån Peralada, där solen har skinit hela dagen.

Fredag 8 februari

Det har inte hänt något dramatiskt på J-Södras träningar under försäsongslägret. Fram till nu.

Mot slutet av fredagsträningen small det till rejält, vilket hördes på långt avstånd – och all aktivitet stannade bara upp. Själv befann jag mig en bit bort och såg inte vad som hände.

Det visade sig att Igor Popaninic, som har ett lärlingskontrakt, hade flugit in med huvudet före i en stenmur eller reklamskylt som omger planen. All aktivitet upphörde förstås för en stund, medan ledarna kollade hur det var med spelaren. Snart kom lugnande besked. Popaninic hade en rejäl blåtira vid ena ögat, men kunde linka av planen själv. Han följde med till spelarhotellet och åt lunch med resten av laget och förklarade att läget är okej.

En reflektion från oss som följde träningen är att det är obehagligt nära mellan sidlinjen och stenmuren och vissa reklamskyltar. Det korta avståndet kan vara ett problem vid matchsituationer, då spelarna kanske kommer i hög fart och hamnar vid sidan av planen efter någon duell. Ingen optimal spelplats för matcher alltså.

Träningen, som alltså var inne i sitt slutskede, återupptogs aldrig.

Annars flöt det på som tänkt, bortsett från att Benjamin Tannus inte tränade eftersom han har ont i halsen. Träningen inleddes med övningar på liten yta och det följdes av matchspel över helplan.

Nu återstår ett dubbelpass på lördagen, vilket är de två sista träningarna på lägret. Efter det tänker jag summera mina intryck här i bloggen.

Torsdag 7 februari

Vi möttes av en positiv och en negativ nyhet när vi anlände till träningsanläggningen i Peralada i förmiddags. Det positiva var att Alexander Jallow, som tvingades kliva av i slutet av onsdagsträningen, kunde träna för fullt.

Det negativa var att Jakob Orlov saknades. Orlov anslöt sent i tisdags kväll och tvingades nu åka hem i förtid på grund av sjukdom i familjen. Otur för Orlov, vars vistelse i Spanien blev väldigt kort.

I dag var det första gången som J-Södra körde dubbla träningspass, vilket gjorde att det inte var samma tempo och intensitet som under de två föregående dagarna. Det var mer fokus på vissa moment i spelet och inget matchspel över helplan.

Allting avslutades med en prestigefull fotbollstennisturnering, där det märktes att mycket stod på spel. Tränaren Andreas Brännström gick noggrant igenom alla regler, och det visade sig bli viktigt. De här matcherna ville nämligen ingen förlora.

Det var återigen bra träningsförutsättningar. Det var växlande molnighet, ingen nederbörd, och en temperatur runt tio grader. Lite svalt när solen går i moln, men man ska inte klaga med tanke på hur vädret är hemma i Sverige.

Ni kanske undrar hur vi journalister som bevakar lägret har det. Jo, det är bra. Vi bor på ett hotell i närliggande Figueres, en stad med knappt 50 000 invånare, omkring 15 minuters bilresa från Peralada. Vi gör de flesta intervjuerna på spelarhotellet som är ett kombinerat golf- och vinhotell. Runt hotellet är det en 18 håls golfbana och inne i foajén finns det flera pallar med vin. Gillar du kombinationen vin och golf bör du åka hit.

Men du kanske ska vänta ett par månader. Vi har konstaterat att norra Spanien ligger ungefär två månader före Sverige vädermässigt, vilket gör att det är svenskt aprilväder här. Lite växlande väder som sagt och lite kylslaget när solen går i moln. Det ska vara stora kontraster mot södra Spanien vid den här tiden på året.

En annan reflektion är att det är folktomt här i Peralada. När vi var ute och åt lunch i dag såg vi knappt en människa i rörelse trots att vi rörde oss i de centrala delarna. Det finns ett casino och några matställen, men annars är utbudet begränsat. Minst sagt

Onsdag 6 februari

Då var ännu en dag avklarad här i Peralada, och nu har det blivit dags att summera dagens intryck.

Onsdagen bjöd på ett betydligt bättre väder och därför kunde vinterjackan lämnas på hotellrummet. Temperaturen kröp en bit över tiogradersstrecket och solen har skinit hela dagen. Därmed rådde perfekta träningsförutsättningar.

Även dagens träning var nästan två timmar lång och innehöll mycket matchspel över hela planen – säkert en effekt av att laget inte har någon match inbokad på lägret.

Jetmir Haliti fortsätter att köra egen träning vid sidan av planen och Anton Cajtoft deltar ännu inte i alla övningar. I övrigt flöt allt på fram tills bara några minuter återstod av träningen, då Alexander Jallow blev liggandes. Jallow fick omgående hjälp av sjukgymnasten Christoffer Holmgren, som lindade foten.

Efteråt kom lugnande besked från Holmgren, som rapporterade om att det bara var en försiktighetsåtgärd och det inte är någon fara med nyckelspelaren.

För första gången fanns Jakob Orlov med och tränade. Orlov har anslutit i efterhand eftersom hela familjen har legat sjuk, och han körde för fullt och såg pigg ut.

För att få ihop två fulla lag till matchspelet fanns nye assisterande tränaren Charbel Abraham med på planen. Det syntes spår av en en gång bollskicklig mittfältare, men orken är nog inte vad den en gång var.

Både i morgon och på lördag kommer laget att ha dubbla träningspass, och jag lovar att återkomma med dagliga rapporter.

Tisdag 5 februari

Nu har två dagar passerat av Jönköpings Södras veckolånga träningsläger här i Peralada i den nordöstra delen av Spanien.

Lägret inleddes med kortare träningspass mest för att känna på gräset, bara någon timme efter ankomsten. Därför får tisdagens pass ses som den egentliga starten. Träningen pågick i närmare två timmar, bedrevs för det mesta i ett högt tempo och innehöll mycket matchspel. För att vara i början av februari såg det bra ut.

Dagens stora nyhet var annars att J-Södra inleder ett samarbete med den ghananska akademien Nkoranza Warriors SC. Ett intressant initiativ, tycker jag, men det finns några frågetecken.

Intressant på så sätt att Ghana är ett av de framgångsrikaste länderna på den afrikanska kontinenten på senare år och att många spelare därifrån har gjort bra ifrån sig i europeiska storklubbar.

Vilka är frågetecknen, då? Jo, det känns som att allt fler klubbar testar det här greppet, och frågan är om det finns tillräckligt bra spelare för alla som ger sig in på den här marknaden. Dessutom gäller det att inte överge tanken på att vara bygdens lag, något som J-Södra har som motto.

Ett annat frågetecken är varför J-Södra åker på läger utan att spela en träningsmatch. Någon sådan finns ännu inte inbokad, men planerna kan ändras. "De gröne" har bara spelat en match i år, 2-1-segern mot Öster, men har i övrigt bara tränat. Jag tror att spelarna hade mått bra av en match här, att få bra motstånd och känna på tempot.

Jag får frågor hemifrån om jag njuter av värmen. Vilken värme, undrar jag? Det var visserligen 13 grader och solsken när vi landade i går, men i dag visade sig Peralada från en sämre sida. På förmiddagen var det bara nio grader och regnet hängde i luften. Det betydde att vinterjackan kom till användning, och med facit i hand skulle jag även tagit med handskarna. Spelarna vittnade dock om att det var bra träningsväder – och det är trots allt det viktigaste.

Spelarna bor Hotel Peralada Wine&Spa Golf i utkanten av Peralada. Precis utanför hotellet finns en 18 håls golfbana, padelbanor och en spaanläggning. Sämre kan man ha det vid den här tiden på året.

Arenan, som J-Södra tränar på, ligger någon kilometer från spelarhotellet, och är föga glamourös. En läktare modell äldre längs ena långsidan, annars är det inga läktare eller ens några sittplatser på de tre övriga sidorna. Gräsmattan ser emellertid helt okej ut.