Annons

Det är stor brist på väktare och ordningsvakter just nu. MoA lärcentrum i Jönköping och olika vaktbolag träffades på tisdagen för att presentera nyheter för att utbilda fler väktare och ordningsvakter. Statistik från Arbetsförmedlingen berättar att det finns ett tydligt behov av mer folk i branschen.

– Vi försöker hitta fler personer som söker till utbildningen, det är många elever som kommer in och börjar men vi skulle behöva ha ännu fler, säger Sofia Einarsson, verksamhetschef på MoA Lärcentrum i Jönköping.

Annons

För att möta behovet har vuxenutbildningen i Jönköping bestämt att öppna en ny intagningsperiod och erbjuder även utbildning på distans. Dessutom erbjuder MoA en ordningsvaktsutbildning, vilket är kopplat till branschens behov och polismyndighetens krav.

Fördom om misslyckade poliser

På mötet fanns också två elever från MoA:s väktarutbildning, Eric Adamsson och Michaela Henningsson. En fördomsfull och relativt vanlig syn på väktare är att det är misslyckade poliser, men det lägger eleverna ingen större vikt vid.

– Jag har fått höra många gånger att ska du inte bli polis istället, men jag vill bli väktare och inte polis. Den här utbildningen är bred och det hade varit bra om folk kunde släppa sina fördomar, säger Michaela.

– Många som hör ordet väktare tänker direkt på krogvakter, men det är så mycket annat. Det finns hundförare, personskydd, ordningsvakter, det finns hur mycket annat som helst, säger Eric.

Rekryteringsbehovet ligger på ca 1500 väktare per år enligt Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd. Utbildningen MoA erbjuder är på tre terminer varav stora delar av den sista sker genom praktik.