Annons

Det har varit ett par veckor med sol och begränsad nederbörd i Jönköpings län och nu går räddningstjänsterna i länet ut med att man bör undvika öppen eld, fyrverkerier eller gnistbildande verksamhet så långt det går.

Dagligen genomförs analyser av experter inom länets räddningstjänster och just nu visas det på höga riskvärden för brand i skog och mark. Eftersom det varit höga temperaturer och en minskad fuktighet i både marken och i luften så uppger räddningstjänsten att bränderna kan spridas och krypa långt ner i marken.

Kör med brandflyg

– Vi har förbereder oss på att hantera helgens ökade brandrisk men hoppas på att inte behöva genomföra våra planer. Vi kommer att införa flygningar med skogsbrandsflyget för att öka möjligheterna att upptäcka brand i ett tidigt skede, säger Johan Nilsson, räddningschef i beredskap för Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

Annons

Det är ännu osäkert hur vädret blir i nästa vecka, men det tros bli nederbörd och därför har det inte utfärdats något eldningsförbud. Men läget analyseras regelbundet.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app