Annons

Bridgeklubben Opalen flyttade från Mariebo till Ekhagsringen 17 1995. Här har man en stor välskött lokal och en anställd kanslist.

– När jag blev ordförande för … jag tror det var fem år sedan … var vi 170 medlemmar. Nu är vi 248 och är den största bridgeklubben i länet - kanske i hela Småland, säger Alf Putzén, ordförande.

Nybörjarkurser

Han berättar att de flesta som kommer med och spelar har närmat sig pensionsåldern - främst för att det är då man har tid. Flera har tidigare spelat fyrmanswisth men tröttnat på det och vill komma vidare.

Det spelas bridge här fem dagar i veckan, mest på kvällstid men även en del på dagarna. Och man har kurser för nybörjare - en steg 1 kurs drar igång torsdagen den 8 september. Den omfattar 48 lektionstimmar med genomgångar och spel. Sedan finns det fortsättningskurser som ska göra deltagarna redo för tävlingsspel.

Man spelar i par mot andra par, antingen med en fast partner eller så växlar man. Har man ingen partner med sig så har klubben en partnerservice, så att man alltid har någon att spela tillsammans med.

Svenska proffs

Till hösten kör man nybörjarkurser på dagtid och till våren på kvällstid. Det brukar komma 10-30 deltagare.

Handlar det här om sällskapsspel eller är det en sport?

Annons

– Det är en sport och vi vill komma in i Riksidrottsförbundet, konstaterar Alf Putzén.

Bridge har spelats sedan 1920-talet och det arrangeras både SM, EM och VM. I Sverige finns det drygt 300 000 som kan spela bridge och man håller hög internationell klass. Det finns svenska proffs utomlands och man vann VM senast 2012.

Varje år har man en stor bridgefestival i Örebro - den hölls faktiskt i Jönköping 2005-2007. Den pågår i tio dagar och lockar cirka 10 000 deltagare.

Som ny tävlande börjar man med ett handikapp på 52, som i golf.

– Det blev roligare för nya när man införde handikapp så de har en chans att mäta sig, säger Alf Putzén.

Aldrig fullärd

Och det behövs - för bridge är inget enkelt spel.

– Det är det ultimata kortspelet. Man lär sig aldrig det här och det finns inget som heter tur. Och det är rena motionen för hjärnan, säger Alf Putzén.

Vad krävs då för att lära sig spela bridge?

– Alla kan lära sig spela - men alla kan inte bli världsmästare, säger Alf Putzén.

– Det är väl en fördel att vara matematisk för att hålla reda på var korten sitter och vad som har hänt i spelet, säger Stefan Lilja, kanslist.

– Men den som är bäst, är den som gör sin partner bättre än den är, avslutar Alf Putzén.