Annons

Mannen stod åtalad för stöld, olaga hot, häleri, rån samt två fall av försök till stöld.

Den första åtalspunkten rör ett inbrott på ett hotell i Jönköpings kommun. Mannen bröt sig in den 23 november via en dörr. Mannen försökte ta loss en projektor och rev ut föremål ur skåp. Larmet gick och stölden fullbordades inte. Den misstänkta personen har erkänt brott och tingsrätten anser att han ska dömas för försök till stöld.

Mannen döms även för att den 28 november ha försökt tagit två laptops, en klocka, en ryggsäck och tre flaskor alkohol till ett värde av 13 000 kronor av en student i Jönköping. Tingsrätten bedömer att det inte rör sig om en fullbordad stöld då studenten stoppade mannen. I samband med det ska den åtalade mannen ha riktat ett tillhygge mot målsägaren och hotat honom. Den misstänkta personen döms av tingsrätten för försök till stöld samt olaga hot.

Annons

Samma natt, mellan den 28 och 29 november, bröt mannen upp en dörr till en fastighet som tillhör Jönköpings kommun. Mannen fick inte med sig något, men tingsrätten bedömer att mannens uppsåt var att stjäla och dömer honom därmed för försök till stöld.

Frias från misstänkt cykelstöld

Den femte åtalspunkten rörde stöld, alternativt häleri. Åklagaren anklagade mannen för att ha stulit en elcykel efter att ha brutit upp kabellåset den var låst med, något som ska ha inträffat den 2 januari. I andra hand yrkade åklagaren på häleri då de ansåg att mannen åtminstone brukat cykeln med insikt om att den var stulen. Tingsrätten anser dock inte att det finns några bevis mot mannen som frias från stöldmisstankarna. De anser inte heller att det är bevisat att mannen använt cykeln och han frias från häleri.

Mannen var även åtalad för rån efter att ha stulit en mobilladdare, en kofot och ett par handskar från en butik. Han togs på bar gärning och kastade ifrån sig laddaren och kofoten. Han gjorde motvärn och enligt åklagaren hotade han personal samt spottade dem i ansiktet.

Mannen har erkänt ringa stöld och döms för det. Däremot anser inte tingsrätten att det är bevisat att mannen varken hotat eller spottat på personerna i butiken.

Som straffpåföljd får mannen skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Om mannen dömts till fängelse hade tiden varit sex månader.

Hot