Annons

Det totala antalet anmälda förråds­inbrott har de senaste fem–sex åren legat ganska konstant i Sverige. Men det är mycket sällan som polisen får tag på den som bryter sig in i ett förråd. Endast ett av hundra förrådsinbrott i landet klaras upp, enligt statistik från Brottsföre­byggande rådet, Brå.

– Vi kollar upp alla ärenden, men den här typen av brott är väldigt svåra att lösa, säger Daniel Wangler, förundersökningsledare på Polismyndigheten i Jönköping, i en kommentar.

Saknas ofta vittnen

Svårigheterna handlar om flera saker. Förråds- och vindsinbrott sker ofta i mörker eller skymundan och därför ­saknas det ofta vittnesiakttagelser. De flesta hyresgäster besöker inte sitt ­förråd dagligen. Därför kan det ta lång tid innan hyresgästen upptäcker inbrottet.

– Sedan är det ofta svårt att spårsäkra de här miljöerna som kanske är lite smutsiga och röriga, säger Daniel Wangler.

Annons

Viktigt att anmäla

Källar- och förrådsinbrott är ­mindre allvarliga än många andra brott. ­Stölderna uppgår ofta till små värden och brottet är mindre integritetskränkande än många andra brott. Trots det, är det viktigt att polisen undersöker även de här brotten. Det menar Sven-Erik Alhem, förbundsordförande på Brottsofferjouren.

– Det är viktigt att polisen gör insatser för att markera att det här är ett brott. Minst lika viktigt är det att brottsoffret anmäler inbrottet.

– Tystnadskulturen växer i Sverige och vittnesbenägenheten blir mindre. Därför är det oerhört viktigt att man ­anmäler förrådsinbrott, trots att de ­sällan blir lösta.

Dessutom kräver försäkringsbolagen att man gör en polisanmälan för att få ut på hemförsäkringen.

– Om alla som drabbas anmäler blir det lättare för oss att lägga pussel och hitta samband mellan olika typer av brottslighet i samma områden, säger Daniel Wangler.