Annons

Fakta Bo Berggren
Ålder:
60.
Bor: Timrå.
Familj: Särbo, två vuxna döttrar.
Yrke: Marknadsassistent i Timrå IK.
Klubbar i karriären: Timrå IK, HV71, Heffners/Ortvikens IF, Bergeforsens SK.
Främsta meriter: Fem landskamper, spelat 18 säsonger på högsta nivån i Sverige.
Intressen: Ishockey, all övrig idrott, spela golf.

Landslagsmeriterade Bo "Bulla" Berggren överraskade många när han inför säsongen 1975/76 valde att lämna Timrå, som på den tiden var ett topplag inom svensk ishockey, för HV71 i dåvarande division 1.
- Jag tog ett steg ner, vilket blev uppmärksammat, minns "Bulla" själv.
- Största anledningen till att jag ville spela i HV var att jag skulle gå en tvåårig utbildning till fritidsledare i Jönköping. Sedan kände jag tränaren Göte Wiklund och visste dessutom att klubben var på väg uppåt och förr eller senare skulle gå upp i elitserien.
Det var emellertid väldigt nära att det inte blev någon övergång för den då 24-årige Berggren. Timrå vägrade släppa sin guldklimp och förhandlingarna med HV71 drog ut på tiden.

Annons

"Var hårda förhandlingar"
"Bulla" minns tillbaka:
- HV-ledarna John Nyqvist och Ove Jungåker fick åka med ett specialplan från Jönköping till Timrå, och de kom överens med Timråledningen bara någon minut innan posten stängde. Det var hårda förhandlingar, och postkontoret fick hålla öppet extra länge.
Övergången gick trots allt igenom, och blev den dyraste så långt mellan två svenska klubbar.
- Så var det. Det var stora pengar på den tiden, men i dag är det att betrakta som kaffepengar.
Väl på plats i sin nya klubb blev "Bulla" snabbt en publikfavorit i Rosenlundshallen. Stjärnförvärvet gjorde ofta mål på egen hand, han började ofta anfallen redan bakom egen kasse där han tog fart.
Därefter brukade han glida in mot mitten av planen och med enkla kroppsfinter och långa dragningar i sidled lura motståndarna åt än det ena eller andra hållet. På detta sätt fick han motorväg rakt fram mot motståndarmålet, där han brukade sprätta upp pucken i nättaket.

"Spelade på gränsen"
- Jag spelade på gränsen många gånger och blev känd för mina dragningar. Det var lite våghalsigt, men oftast gick det hem. Jag stack ut lite grann på isen tack vare dragningarna som blev mitt adelsmärke.
Göte Wiklund skolade efter första säsongen om "Bulla" från center till back, något han provat på redan innan han kom till HV71.
- Jag spelade back lite grann under min sista säsong i Timrå, så det var inga konstigheter för mig. Det var bara roligt eftersom jag fick styra och ställa bakifrån. Sedan blev jag kvar där resten av karriären.
Under "Bullas" tid kämpade HV71 för att ta sig upp i elitserien, och våren 1979 var avancemanget ett faktum. Det räckte med oavgjort borta mot Södertälje, och en poäng blev det efter att "Bulla" satt den avgörande pucken fram till 3-3.
- Det var givetvis höjdpunkten på tiden i HV. Det var ett otroligt ståhej när vi kom hem till Jönköping med bland annat kortege, så det var kul.


Bo "Bulla" Berggren blev en publikfavorit i Rosenlundshallen och var den som sköt upp HV71 i elitserien 1979. Foto: Jan-Erik Ejenstam/Smålands Folkblad. Källa: Jönköpings läns Folkrörelsearkiv

Bara ett år i elitserien
Men HV71:s första sejour i högsta serien blev bara ettårig. Laget tog blott 20 poäng på 36 omgångar, slutade sist i serien och förpassades tillbaka till ettan.
- Vi hade inte tillräckligt starkt lag. Vi försökte, men räckte inte till. Så enkelt var det, konstaterar "Bulla", som lämnade HV71 våren 1980.
Trots att slutet i klubben inte blev det roligaste ser han tillbaka på tiden i Jönköping med glädje.
- Meningen var att jag skulle stanna i två år, men det blev längre än så. Jag hade jättefina år i HV och trivdes riktigt bra.
"Bulla" återvände till Timrå och spelade på elitnivå till och med säsongen 1986/87. Därefter var han tränare i ett par division 2-klubbar i Sundsvallstrakten och han gjorde även ett par comebacker som spelare. Sina sista matcher gjorde han som 41-åring, när han spelade kval till ettan med Bergeforsen.

Jobbat kvar inom ishockeyn
Någon längre tränarkarriär blev det därefter aldrig.
- Jag tränade några mindre klubbar under en femårsperiod, men kände att det inte var min grej.
"Bulla" har dock jobbat kvar inom ishockeyn, sedan mitten av 1990-talet har han varit anställd på marknadssidan inom Timrå IK.
- Det var inte självklart för mig att fortsätta att arbeta med hockey, däremot var det en önskan.
Det råder inga tvivel om att "Bulla" har två föreningar i sitt hjärta - Timrå och HV71, de enda två elitklubbar han representerat.
- Jag följer HV hela tiden och har känslor kvar för klubben. Jag håller på dem i alla matcher utom dem mot Timrå... Jag var nere i Jönköping under slutspelet förra året och har kontakt med bland annat Janne Karlsson, Janne Bergstrand, Mikael Eriksson och Bengt Halvardsson, säger Bo "Bulla" Berggren, HV71:s första stora värvning.