Annons

Händelsen inträffade i närheten av avfarten mot Angerdshestra, i riktning mot Jönköping, på riksväg 40. Det var en buss som tillhör företaget Flixbus som hade kört in i ett stillastående TMA-fordon. Ett sådant fordon varnar för ett pågående vägarbete.

25 passagerare fanns ombord på bussen. Två av dem och en person som befann sig i TMA-fordonet fick föras till sjukhus. De övriga passagerarna fick sätta sig på en extrabuss för att komma bort från platsen.

Nu väcks åtal vid Jönköpings tingsrätt mot busschauffören, en man i 70-årsåldern. Enligt åklagaren orsakades olyckan av att han inte anpassade hastigheten till den rådande trafiksituationen.

Annons

"Ta en medveten risk"

"X orsakade trafikolyckan genom att ta en medveten risk eller på annat sätt allvarligt brista i den uppmärksamhet och försiktighet som med hänsyn till omständigheterna krävs för att minska riskerna för en trafikolycka", skriver åklagaren.

En bilinspektör uppger att bromsarna på bussen fungerade som de skulle, och ett vittne hävdar att det var skyltat om ett pågående vägarbete samt att två filer skulle bli en.

Busschauffören förnekar dock brott.

Åklagaren yrkar att han ska dömas till 40 dagsböter á 260 kronor, vilket sammanlagt betyder 10 400 kronor.