Det var under en av hans arbetspass på lördagskvällen som han som busschaufför gjorde en hjälteinsats. När han kom körande vid Östra torget ser han hur en flicka i tvåårsåldern hänger livlöst över en kvinnas arm på gatan.

Peter stannade bussen rakt över Kanalgatan och blockerade hela vägen för förbipasserande trafik. Han sa sedan till passagerarna att han var tvungen att stanna och skyndade sig ut.

"Hon började blinka"

– Jag fick veta att hon hade fått något i halsen och hjälpte snabbt till genom att lägga henne på min vänstra arm, böjd med huvudet neråt och slog lätt på hennes rygg. Jag vände henne sedan och tryckte på bröstkorgen. Efter jag upprepat det några gånger såg jag att hon började blinka och förstod då att det var liv i henne, hon började andas för att sedan börja gråta. Då förstod jag att det hade gått väl, säger Vetterbring.

Annons

Mamman till barnet var i chocktillstånd och en annan kille på platsen hade ringt ambulans som inte hann komma förrän Peter kört vidare på sin tur med bussen.

– Jag var tvungen att köra vidare men fick höra efteråt att ambulansen var på plats en stund, säger Vetterbring.

Vad fick dig att stanna bussen och ingripa?

– Det var bara en ren reflex, jag såg att hon var livlös och var tvungen att göra något. Jag brukar vara sån, jag är ingen som ställer mig och tittar på. Jag är glad att jag kunde göra det jag lärt mig.

Hur var reaktionerna från resenärerna?

– De tyckte bara att det var jättebra gjort, det var ingen som klagade på att jag hade stannat.

Peter har inte fått någon kontakt med mamman efter händelsen.

– Det är jag inte personligen ute efter heller, jag är bara glad att det gick så väl. Det var en bra insats av en tjej på platsen som också försökte hjälpa barnet när mamman var i chocktillstånd, säger Peter.