Annons

Det är Naturskyddsföreningen i Jönköping som ligger bakom initiativet till den årliga Höstbytardagen på länsmuseet. Under lördagen var det dags igen och på plats fanns bland annat Jönköpings läns hemslöjdsförening, kultur- och fritidsförvaltningen, Cykelfrämjandet Jönköping och enskilda utställare.

– Vi har bytardagar två gånger per år, en på våren och en nu på hösten. Man kan byta plantor, kläder, böcker och konst. Dessutom anordnar vi flera workshops. Man får bland annat lära sig att laga saker, allt från sina cyklar till kläder och möbler, berättar Liselotte Munther, enhetschef för publika aktiviteter på Jönköpings läns museum.

Färga med köksavfall

Anna Kjelander från Jönköpings läns hemslöjdsförening var på plats under dagen och visade hur man kan färga tyg med sitt köksavfall.

Annons

– Man kan använda sig av allt från lök-och avokadoskal till bär och rostiga spikar, berättar hon och visar hur det fungerar.

Det går använda sitt köksavfall till mycket. På Höstbytardagen för besökarna lära sig hur man färgar tyg med lökskal och torkade blommor.
Foto: Alexandra Locking

– Här i dag får man en bit vitt tyg och så får man själv bestämma vad man vill använda för att färga. Sedan lindar man ihop allt till ett litet packet och stoppar ner det i en gryta med vatten. Därefter får det ligga i ett tag, och när man plockar upp det och vecklar ut det så har man en tygbit som är batikfärgad.

Hon visar upp ett exempel som hennes son har gjort med hjälp av lösskal och aroniabär.

Anna Kjelander från Jönköpings läns hemslöjdsförening demonstrerar hur man färgar tyg med det man har hemma i köket.
Foto: Alexandra Locking

– I dag använde vi oss av varmt vatten för att det ska gå lite fortare. Hemma brukar jag lägga tyget i en burk med kallt vatten och låta det stå i några veckor.

Lagar istället för att slänga

Trähantverkaren Jonathan Brant gav dagens besökare råd i hur man kan laga olika saker i hemmet istället för att slänga.

– Det är bara att komma hit med sina gamla möbler som behöver fixas, säger han.

Höstbytardagen brukar locka omkring 800–1 000 besökare och Liselotte Munther hoppas på liknande besökssiffror även i år.

– Det är många som tycker att det här är en bra idé. Förhoppningsvis kan vi inspirera fler till att byta eller laga och ändra redan tillverkade saker i stället för att slänga och köpa nytt, säger hon.

Jnytt-tv: Se hur tyg färgas med hjälp av köksavfall.